Stanislav Černák Rôzne

Štúrovo pero vo zvolenskej knižnici: Mladých novinárov ohodnotia top profíci

Zvolenská knižnica bude 26. a 27. apríla hostiť vyhodnotenie celoslovenskej súťaže novinárskej súťaže stredoškolákov a vysokoškolákov Štúrovo pero 2012.

Ilustračný obrázok k článku Štúrovo pero vo zvolenskej knižnici: Mladých novinárov ohodnotia top profíci
Zdroj: TASR

Štúrovo pero 2012 sa uskutoční pod záštitou predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja Vladimíra Maňku a v rámci 25. ročníka Štúrovho Zvolena.

Najprestížnejšia celoslovenská súťaž Štúrovo pero podporuje a rozvíja novinárske nadanie študentov stredných a vysokých škôl na Slovensku. Umožňuje prezentovať výsledky výučby školy tvorbou žurnalistických žánrov, hodnotiť úroveň školských časopisov a konfrontovať ich s inými. Rozširovať poznatky súťažiacich o žurnalistike a žurnalistických žánroch.

Prestížna súťaž

Súťaž si medzi študentmi získala veľkú popularitu a každoročne sa jej vyhodnotenia zúčastňuje okolo 200 študentov. Medzi najúspešnejších účastníkov Štúrovho pera patria napríklad redaktori TV Markíza Patrik Herman, Martina Töroková, riaditeľ Internetového kníhkupectva Martinus.sk Michal Meško, bývalý redaktor SME Tomáš Bella a ďalší. V tomto roku sa uskutoční vyhodnotenie 18. ročníka súťaže.

Do tohto ročníka sa prihlásilo 84 stredoškolských, 9 vysokoškolských časopisov, 67 súťažiacich v kategórii novinárske príspevky stredoškolákov, ktorí zaslali 159 novinárskych príspevkov a v kategórii novinárske príspevky vysokoškolákov 20 súťažiacich s 50 novinárskymi príspevkami. O Cenu Nadácie Slovenskej sporiteľne za rubriky napomáhajúce zvyšovaniu finančnej gramotnosti na stredných školách sa uchádzalo 18 stredoškolských časopisov.

Mal by prísť aj premiér

Vyhodnotenia sa zúčastnia zástupcovia redakčných rád školských časopisov a 20 najlepších súťažiacich z kategórií novinárske príspevky stredoškolákov a vysokoškolákov. Súčasťou vyhodnotenia budú aj tlačové besedy a diskusie s významným hosťom z politického života Slovenska a úspešnými žurnalistami. Svoju účasť prisľúbil aj slovenský premiér Robert Fico.

Súťažné práce vyhodnotí odborná porota v zložení:

  1. kategória: Stredoškolské časopisy: PhDr. Pavol Vitko, Mgr. Patrik Herman, Mgr. Lukáš Diko
  2. kategória: Vysokoškolské časopisy: prof. PhDr. Andrej Tušer, PhD., Ferdinand Tisovič, doc. PhDr. Jozef Vatrál, PhD.
  3. kategória: Novinárske príspevky stredoškolákov: Mgr. Tomáš Bella, Mgr. Jozef Habočík, doc. PhDr. Ján Sand, CSc.
  4. kategória: Novinárske príspevky vysokoškolákov: prof. PhDr. Andrej Tušer, PhD., Ferdinand Tisovič, doc. PhDr. Jozef Vatrál, PhD.

Na rozborových seminároch porotcovia zhodnotia úroveň jednotlivých príspevkov, poskytnú odporučenia a rady na skvalitnenie tvorby školských časopisov a žurnalistických žánrov. Slávnostné vyhodnotenie súťaže vyvrcholí vyhlásením výsledkov a odovzdaním cien víťazom v jednotlivých kategóriách.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM