Univerzity

Svet IT zaujíma aj dievčatá: Stredoškoláčky zažili Girl's Day na STU, prišiel aj prezident Kiska

Na pôde Fakulty informatiky a informačných technológií (FIIT) Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave sa dnes uskutočnil II. ročník podujatia GIRL's Day, prezentácie informačných technológií (IT) dievčatám - stredoškoláčkam.

Ilustračný obrázok k článku Svet IT zaujíma aj dievčatá: Stredoškoláčky zažili Girl's Day na STU, prišiel aj prezident Kiska
Zdroj: TASR

Prítomných bolo asi 30 dievčat z gymnázií a iných stredných škôl z Bratislavy, Modry a ďalších miest. Na prezentácii sa zúčastnil aj prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska, ktorý prevzal záštitu nad týmto podujatím. Na pôde fakulty ho sprevádzal rektor STU Robert Redhammer, dekan FIIT STU Pavel Čičák a ďalší zástupcovia technických univerzít v SR. Prítomný bol aj chargé d'affaires Veľvyslanectva USA v SR Norman Thatcher Scharpf a iní hostia.

V rámci dnešného celosvetového dňa žien v informačno-komunikačných technológiách (IKT) sa dnes konali podobné prezentácie ako v Bratislave aj v 60 inštitúciách na rôznych miestach SR za účasti asi 800 dievčat zo stredných škôl.

Dievčatá chcú povzbudiť k štúdiu IT

Projekt Aj Ty v IT, ktorý sa v súčasnosti realizuje, vznikol s cieľom povzbudiť dievčatá k štúdiu informatiky a následnému zamestnaniu sa v tomto odbore, pretože na IT fakultách vysokých škôl v SR ich študuje veľmi nízky počet. Realizuje ho na celom Slovensku rovnomenné občianske združenie, ktoré založila FIIT STU v Bratislave. Vďaka aktivitám Aj Ty v IT stúpol počet študentiek na FITT STU počas troch rokov z troch na desať percent.

Prezident Andrej Kiska v príhovore k zúčastneným dievčatám zdôraznil, že Slovensko veľmi potrebuje pre ďalší rozvoj dobré školstvo a vzdelaných ľudí. Je veľmi dôležité, akú školu a aký študijný odbor si vyberú. Povzbudil ich k štúdiu IT a konštatoval, že i jeho dcéra je príkladom toho, že štúdium tohto odboru je vhodné aj pre dievčatá.

Štúdium na technických vysokých školách nie je ľahké, ale ich absolventi majú veľmi dobré možnosti zamestnania a sú lepšie ohodnotení ako absolventi iných študijných odborov. Ako povedal, on sám je tiež absolventom STU v Bratislave – vyštudoval mikroelektroniku.

IT nie je iba pre chlapcov

Chargé d'affaires Norman Thatcher Scharpf ocenil iniciatívu STU a jej fakulty organizovať Girl's Day. Vyzdvihol, že Veľvyslanectvo USA podporuje podobné projekty. Nesúhlasí s názormi, že IT sú vhodné len pre chlapcov. Výskumy ukazujú, že aj ženy dosahujú veľmi dobré výsledky v oblasti technologických inovácií či už v zdravotníctve alebo iných sférach. Aj Slovensko podľa jeho slov veľmi potrebuje ľudí vzdelaných v oblasti IT.

Potom nasledoval workshop s názvom „Vytvor si vlastnú domácu sieť“, počas ktorého prezident SR, predstavitelia STU a FIIT i ďalší hostia spolu so stredoškoláčkami strihali a spájali káble, aby vytvorili domácu telefónnu sieť a otestovali jej funkčnosť.

Prezident Kiska a stredoškolské študentky si po skončení workshopu prezreli laboratóriá a iné priestory fakulty. Stredoškoláčky mali tiež príležitosť rozprávať sa so študentkami vyšších ročníkov FIIT STU, ktoré ich oboznámili so svojimi skúsenosťami počas štúdia.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM