Jaroslav Dodok Ostatné

Svetový humanitárny deň: Ľudia pomáhajú ľuďom

Každý deň vídame a počúvame obrazy a príbehy plné bolesti a utrpenia v našich vlastných susedstvách, aj vo vzdialených krajinách. No taktiež sa stretávame s aktmi dobročinnosti, rovnako s veľkými i s malými. Svetový humanitárny deň je medzinárodnou o

O čo ide? [/size][/color]

19. august je každoročne oslavovaný ako Svetový humanitárny deň. Deň, v ktorý by sa ľudia po celom svete mali aktivizovať a pomáhať jeden druhému na základe dobrovoľníckej práce, nezištne a bez nároku na honorár. Svetový deň humanitárnej pomoci sa oslavuje na pripomenutie si bombardovania hlavného stanu Organizácie Spojených Národov v Bagdade z roku 2003, pri ktorom zahynulo 22 ľudí. Tento rok sa OSN rozhodla vytvoriť megalomanský projekt: zjednotiť miliardu ľudí prostredníctvom internetu, primäť ich spraviť dobrý skutok a dať o tom vedieť celému svetu.

Zapájajú sa aj celebrity [/size][/color]

Oficiálnou predstaviteľkou tohto dňa je svetová hviezda Beyoncé, ktorej pieseň I was here sa stala hymnou a taktiež aj mottom Svetového humanitárneho dňa. Beyoncé ako dobrovoľníčka vo videu na youtube apeluje na každého jedného z nás slovami: **,,19. august 2012 je ten najvyšší čas na to, aby sme povstali spoločne a urobili jednu vec pre inú ľudskú bytosť. Nič nie je príliš malé. Záleží na každom jednom z nás.“ **

[youtube=400,322]h­ttp://youtu.be/yP­PBKyIceWY[/you­tube]

Beyoncé nie je však jediná. Mnohé ďalšie mediálne známe tváre vyjadrujú svoju podporu iným ľuďom pomocou sociálnych sietí a odhodlávajú sa v tento medzinárodný deň niekde zanechať svoju stopu. Medzi takéto hviezdy patrí napríklad aj Michelle Obama, Jackie Chan, Hilary Duff, či Stella McCartney.

Ale ako môžem pomôcť práve ja? [/size][/color]

,,Pomôž niekomu s nákupom, zanes bezdomovcovi sendvič, navštív staršiu osobu, postav sa za niekoho, kto je šikanovaný, daruj niečo, čo už nepotrebuješ, posekaj susedovi trávnik, buď vzorom mladšiemu kamarátovi, vyzbieraj odpadky v neďalekom parku…“ Možností je veľa, stačí sa dobre poobzerať. Aj toto sú slová nachádzajúce sa na oficiálnej stránke projektu I was here. Ľudia z celého sveta sa prihlasujú na webovú stránku http://whd-iwashere.org/ a na mape sveta nechávajú imaginárne pripináčiky s odkazmi, ako sa chystajú pomôcť oni. Niektoré z nich znejú napríklad takto:

[blockquote]**,,Ja darujem staré knihy do knižnice.“

,,Ja vyčarím ľuďom úsmev na tvári.“

,,Ja darujem krv.“

,,Ja zoberiem postaršiu opustenú pani von. Pozvem ju na čaj.“

,,Ja pomôžem mamine upratať dom. Konečne…“**[/bloc­kquote]

OSN vyzýva ľudí po celom svete[/size][/co­lor] ,,Aby sme skutočne niečo zmenili, potrebujeme, aby si nás všimol celý svet, potrebujeme to vykričať nahlas, všetci naraz. Pripoj sa k Beyoncé, k Organizácii Spojených Národov, k ostatným medzinárodným organizáciám a občianskym združeniam a pomôž dosiahnuť miliardu ľudí, v jeden deň, s jedným a tým istým odkazom svetu.“ Prehlasuje OSN.

Ľudia pomáhajú ľuďom. To je základné posolstvo Svetového humanitárneho dňa. A čo, ako si sa rozhodol pomôcť ty?

student24/Lucia Vanková foto: sita

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM