Dominika Handzušová Rôzne

Takéto skúšky by chceli určite viacerí: Študenti v Trnave budú maturovať zo Siedmich chutí piva!

Trnavskí kuchári a čašníci sa vzdelávajú v oblasti pivného someliérstva. Svoje znalosti o pive a jeho rôznych chutiach budú musieť preukázať aj na praktických maturitách.

Ilustračný obrázok k článku Takéto skúšky by chceli určite viacerí: Študenti v Trnave budú maturovať zo Siedmich chutí piva!
Foto: Dominika Handzušová / Zdroj: Dnes24.sk

Témou praktických maturít študentov Súkromnej strednej odbornej školy Gos-SK v Trnave v odboroch kuchár a čašník sa v tomto roku stal program Sedem chutí piva. Budúci profesionáli v gastronómii sa už od novembra minulého roka pod vedením odborníkov zo spoločnosti Heineken Slovensko vzdelávajú v oblasti pivného someliérstva.

Zavŕšením spolupráce budú praktické maturity, kedy študenti dokážu svoje znalosti o pive, jeho rôznorodých chutiach a správnom kombinovaní s jedlom priamo na skúškach dospelosti.

Chuť a párovanie s jedlom

Téma pivného someliérstva je pre odborníkov v gastronómii v súčasnosti ešte stále novinkou. Aj preto zaujal vedenie trnavskej školy tento vzdelávací program. Pivárom aj odborníkom pomáha lepšie sa orientovať vo svete pivných chutí. Program zaraďuje chute piva do siedmich základných kategórií podľa ich chuťových profilov a zároveň definuje pravidlá párovania piva s jedlom.

Kvalitnejší servis

Spolupráca odštartovala v novembri 2014, jej súčasťou bola prehliadka pivovaru v Hurbanove, spojená s prednáškou o umení čapovať a starostlivosti o pivo na prevádzke i ukážkami kombinovania piva s jedlom.

Generálna riaditeľka školy Janka Hečková povedala, že študenti získali o pive hlbšie vedomosti, vďaka nim prenesú do praxe kvalitnejší servis pre konzumentov.

Vedenie školy sa preto odhodlalo zaradiť program Sedem chutí piva ako maturitnú tému. „Študenti budú variť jedlá, ktoré ladia s pivom a čašníci ich budú odporúčať podľa chuťových kategórií. Svoje vedomosti budú môcť predviesť priamo svojim rodičom 5. mája počas praktických maturít,“ dodala Hečková.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM