Jaroslav Dodok Rozhovor

Talentovaný fotograf Juraj (24): Chcem fotiť medvede na Aljaške!

Ambiciózny fotograf Juraj Kuboš, ktorý pochádza z Tvrdošína a dnes študuje na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici vníma fotenie ako únik z reality. Jeho fotografie si na Facebooku zaujali už množstvo fanúšikov, dnes sa ich rozhodol predstaviť aj nám.

Ilustračný obrázok k článku Talentovaný fotograf Juraj (24): Chcem fotiť medvede na Aljaške!
Foto: Jaroslav Dodok

Spomínaš si na to, keď si s fotením len začínal? Fotil som už od mala. Staručké fotoaparáty s 36 obrázkovým filmom v mojich rukách vydržali sotva pár minút a hneď bol potrebný nový film. Vážnejšie som s fotením začal pred rokom a pol, keď som si kúpil zrkadlovku. Odvtedy som nemálo investoval do príslušenstva, ale hlavne do vedomostí. Učíme sa celý život, preto neohrdnem žiadnou literatúrou z oblasti fotografie a viem, že sa musím ešte veľa učiť. K fotografovaniu ma priviedla asi vrodená vnímavosť.

Čomu sa pred objektívom zaujať najviac? Najradšej fotím prírodu. Detaily, prírodné scenérie, tradičné architektonické prvky, ktoré sú do prírody neodmysliteľne zasadené. Naopak, nerád fotím ľudí.

Máš nejaký sen, ktorý by si si chcel splniť po ruke s fotoaparátom? Sen väčšiny „fotografov“ je aby sa dokázali fotografovaním živiť a fotografovanie sa im stalo prácou. Mňa toto neláka. Na svete je toľko krásnych miest, že nie je jednoduché vybrať si jednu krajinu či motív. Ale jeden z mojich najväčších, ťažko splniteľných, fotografických snov je fotenie medveďov pri love lososov na Aljaške. Ak toto číta nejaký potenciálny sponzor, vycestujem aj zajtra.

Čo pre teba znamená pozerať sa každý deň na svet cez objektív? Fotenie je pre mňa únik z reality, od bežných starostí dnešnej hektickej doby. Prechádzať sa sám rozkvitnutou lúkou, či čakať hodinu na západ slnka v –20 °C, to mi vôbec neprekáža ak sa mi podarí urobiť fotku, ktorá sa mi páči a nebodaj ňou ešte poteším aj oko či dušu iných.

Ak vás Juraj zaujal, pozrite si aj jeho tvorbu, ktorú nájdete vo fotogalérií…

Talentovaný fotograf Juraj (24): Chcem fotiť medvede na Aljaške!
23
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM