Monika Vengrínová Rôzne

Tatry budú hostiť svetovú zimnú univerziádu. Problémom môže byť absencia prírodného snehu

27. svetová zimná univerziáda (SZU), ktorá sa bude konať na prelome januára a februára 2015 sa okrem španielskej Granady uskutoční aj vo Vysokých Tatrách. Potrebné je dovtedy vyriešiť niekoľko problémov.

Ilustračný obrázok k článku Tatry budú hostiť svetovú zimnú univerziádu. Problémom môže byť absencia prírodného snehu
Zdroj: Webnoviny.sk

Vysoké Tatry tento týždeň navštívila inšpekčná skupina Medzinárodnej federácie univerzitného športu, vrátane technických delegátov, ktorí prišli zhodnotiť stav športových zariadení a upozorniť na to, čo by bolo potrebné v tomto roku ešte dopracovať a vylepšiť. Súčasťou inšpekčnej návštevy boli aj predstavitelia univerziádnej dediny, ktorí sa zamerali na ubytovacie kapacity, ktoré sú v Tatrách k dispozícii.

Slovensko má necelý rok na to, na čo mali Španieli štyri

„O tom, že Granada má problémy s organizáciou niektorých športových disciplín, sme sa dozvedeli v januári. Teraz je už isté, že budeme spoluorganizátorom a nám tak ostáva necelý rok na to, aby sme dokázali splniť všetky úlohy, na ktoré mali Španieli štyri roky. Je pravdou, že sme nemuseli platiť poplatky, ani súperiť s ďalšími krajinami, na druhej strane je to pre nás výzva, pretože v tomto krátkom čase musíme pripraviť nielen športoviská, ale zabezpečiť a zarezervovať aj ubytovanie, keďže na univerziádach sa zúčastňuje takmer 50 krajín z celého sveta,“ upozornil Chudý.

Prostredníctvom Slovenskej asociácie univerzitného športu bude Slovensko organizovať súťaže v biatlone v Osrblí, bežeckom lyžovaní, severskej kombinácii a v skokoch na lyžiach na Štrbskom Plese. Dátum budúcoročnej SZU je podľa Chudého výhodný, pretože záver januára je z pohľadu cestovného ruchu v Tatrách považovaný za krátku mimosezónu a s ubytovacími kapacitami by nemal byť až taký problém.

Tatry čakajú tri úlohy

Slováci majú pred sebou tri základné úlohy. „Ten najdôležitejší moment je problém globálneho otepľovania, reálne hrozí absencia prírodného snehu i mrazu. Čo sa týka skokanského mostíka, ten je zabezpečený systémom technického zasnežovania, budeme však musieť doriešiť otázku chladiaceho systému na nájazdovú vežu, aby sme na nej dokázali vyrobiť ľad. Druhý okruh problémov sa týka nedostatku voskovacích kabín v areáli bežeckého lyžovania, ktorých je dvadsať, budeme preto musieť nejaké zapožičať, aby štadión zvládol masu pretekárov, ktorá tu už dlhé roky nebola,“ vymenoval Chudý s tým, že tretí problém súvisí taktiež s možnou absenciou prírodného snehu, tentoraz na bežeckých tratiach. Tatranci majú pripravený systém technického zasnežovania na určité krátke úseky tratí, musia ho však pripraviť aj minimálne na okruh na bežeckom štadióne a v jeho okolí.

V súčasnosti sú svetové univerziády vrcholom v akademickom športe. Termín konania súťaží na 27. SZU 2015 je stanovený na 24. januára až 1. februára. V Osrblí sa predpokladá 250 účastníkov, na Štrbskom Plese 550 športovcov. Dohromady by tak malo na Slovensko zavítať takmer 800 športovcov s trénermi, servisnými pracovníkmi a ďalšími členmi výpravy.

Univerziáda bude pod tatranskými končiarmi už po tretí raz, po prvý raz to bolo v roku 1987, druhýkrát bola v regióne pred 15 rokmi. „Rozsahom je to veľmi veľká akcia, pre Slovensko je pozitívne, že v posledných rokoch rastie záujem o tieto univerziády aj zo strany televízií. Podľa našich informácií je dohodnuté, že zo Štrbského Plesa aj z Osrblia pôjde asi dvadsať hodín priamych prenosov cez Eurosport. To už je vec, ktorá by Slovensko aj tie naše športoviská dosť spropagovala. Myslím si, že by to bol jeden vydarený krok, ak by sa všetky tieto veci podarili,“ konštatoval Chudý s tým, že je to akási šanca na určitý morálny reparát slovenských organizátorov pri vrcholných medzinárodných podujatiach v súvislosti so zbabranou deaflympiádou.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM