Jaroslav Dodok Rôzne

TÉMA DŇA: Budú študenti maturovať cez počítač?

AKTUALIZOVANÉ (17:00) - Štátny úrad zodpovedný za skúšku spúšťa projekt, ktorého výsledkom má byť testovanie cez počítače vo všetkých stredných školách. Maturanti by tak už nemali podľa denníka SME vypisovať papierové testy.

Ilustračný obrázok k článku TÉMA DŇA: Budú študenti maturovať cez počítač?
Zdroj: TASR

K maturite by sa mal pridať aj Monitor 9

Študenti by elektronicky vypĺňali testy zo slovenčiny, cudzích jazykov, matematiky. V menšinových školách by tak riešili testy aj z maďarčiny či ukrajinčiny. Elektronickú podobu by mali mať aj testy zo slovenčiny a matematiky Monitor 9, povinné pre deviatakov základných škôl.

,,Keďže počítače využívajú žiaci každý deň, bolo by to pre nich prirodzené a možno aj menej stresujúce. Nápad je podľa mňa dobrý, kedy sa však do škôl dostane, je ešte otázne," povedala pre Student24 učiteľka základnej školy zo Zvolena.

Zavedenie elektronických testov bude stáť 28 miliónov eur. Takmer 24 miliónov má ísť z Európskeho sociálneho fondy, zvyšok zo štátneho rozpočtu. Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania už cez užšiu súťaž hľadá firmu, ktorá zabezpečí prvú časť projektu.

,,Už dlho som tvrdil, že takéto papierovačky sú v dnešnej dobe úplne zbytočné. Cez internet komunikujeme, získavame známky, nevidím v tom problém, aby sme prostredníctvom internetu maturovali," hovorí Martin (19 rokov) z Trnavy.

,,Dobrý nápad. Realizácia však bude omnoho náročnejšia. Niektorí pedagógovia majú už teraz s modernými technológiami problémy, ale ak by sa na to vyškolili – pripravili, som určite za," myslí si maturantka Erika (20 rokov) z Prešova.

Maturitu elektronicky už na školách skúšali

SOŠ Handlová s maturitným testovaním prostredníctvom počítačov už skúsenosti má. Náš čitateľ Tomáš takúto skúšku dospelosti absolvoval už v roku 2010: ,,Elektronicky som maturoval z matematiky a z anglického jazyka. Boli sme dobre poučení o prostredí a pokiaľ si dobre pamätám, bola tam tuším aj cvičná verzia, kde sme si mohli vyskúšať orientáciu. Prehľadne veľmi dobre fungujúce, sem tam vznikol problém s načítaním otázky, ale nič vážne. Celkovo mám z toho dobrý dojem a čudoval som sa, že sa v tom nejako nepokračovalo,"

Tomáš Moravský dnes už pracuje ako IT technik na základnej škole, kde minulý rok technicky zariaďoval priebeh testovania pre deviatakov, ktoré u nás zastrešuje NÚCEM. ,,Prostredie bolo pohodlné a nebolo treba kvôli nemu dovážať celé PC, ako to bolo na maturite. Celý software bol iba na USB kľúči. V oboch prípadoch som mínusy nezaznamenal, akurát riziko zlyhania elektrického pripojenia a niekoľko krát pomalšie načítanie prechodov," hovorí o svojich skúsenostiach.

O tejto téme vás dnes ešte budeme informovať, pripravujeme ďalšie zaujímavé príspevky.

student24/sme.sk

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM