Tlačové správy

THERMO|SOLAR predáva kolektory, ale aj fotovoltiku a tepelné čerpadlá

THERMO|SOLAR Žiar, s.r.o. je nielen najväčším slovenským výrobcom slnečných kolektorov, ale poskytuje aj ďalšie služby a produkty súvisiace s obnoviteľnými zdrojmi energie (OZE).

Ilustračný obrázok k článku THERMO|SOLAR predáva kolektory, ale aj fotovoltiku a tepelné čerpadlá
Zdroj: Dnes24.sk

Zákazníkom stačí obrátiť sa na firmu a dostanú v nej komplexné poradenstvo a služby týkajúce sa využívania slnečných kolektorov, fotovoltických (FV) panelov na výrobu elektrickej energie, tepelných čerpadiel a kombinácie rôznych systémov. Informuje o tom riaditeľ THERMO|SOLARU Ing. Milan Novák.

,,Výroba slnečných kolektorov je naďalej naším nosným výrobným programom. Vyšli sme však v ústrety našim zákazníkom, ktorí si k nám chodia po rady, aké OZE sú pre nich najvhodnejšie. U nás dostanú na jednom mieste nielen poradenstvo, ale môžu si priamo objednať aj tepelné čerpadlá, FV panely a kombinácie rôznych týchto systémov, vrátane príslušenstiev. Navyše poskytujeme aj montážne služby, záručný a pozáručný servis týchto zariadení, školenia montážnikov, skúšobníctvo a vybavujeme aj certifikáciu všetkých takýchto zariadení. Zákazník tak má u nás istotu, že kupuje naozaj kvalitné a certifikované výrobky najvyššej kvality a nie ázijský nepodarok, ktorý skončí po jednej zime,“ vysvetlil M. Novák.

Dodal, že laická verejnosť ani nevie, že samotné slnečné kolektory tvoria iba cca jednu tretinu ceny celej zostavy, ktorá je nutná pre využívanie slnečnej energie. Firma preto musí mať v ponuke aj všetky prvky solárneho okruhu – čerpadlové jednotky, expanzné nádrže, výmenníky tepla, teplonosné kvapaliny, potrubia s izoláciou, solárne zásobníky a bojlery, elektronické regulátory… Na inštaláciu kolektorov sú nutné aj montážne súbory a nosné konštrukcie. Okrem toho má THERMO|SOLAR v ponuke všetky typy tepelných čerpadiel a to: zem – voda, vzduch –voda, voda – voda. Pri fotovoltike (FV) dodáva nielen solárne FV panely, ale aj konštrukcie pre FV panely, meniče a komponenty na FV ohrev vody.

,,Počas našej viac ako 35 ročnej existencie sme vyrobili stovky tisíc solárnych systémov využívaných hlavne na prípravu teplej vody, ohrev vody v bazénoch, vykurovanie, výrobu priemyselného tepla a iné špeciálne účely. Zo všetkých solárnych kolektorov, ktoré sme za ten čas predali v SR, tvoril TS 300 viac ako polovicu. V ponuke máme aj horizontálny kolektor TS 330 vhodný pred balkónové zábradlia, alebo vysoké obytné domy so zvýšenou záťažou vetra na strechách. Ďalším je TS 350 s nízkym hydraulickým odporom na samotiažne aplikácie, alebo vysoké prietoky vhodné na ohrev bazénovej vody. Všetky tieto kolektory majú zastavanú plochu cca 2 m2. Pôdorysnú plochu o veľkosti 2,5 m2 majú kolektory typových radov TS 500, 510 a 530. Pred dvomi rokmi sa výrobný sortiment rozšíril aj o rúrové vákuové kolektory typu TS 10. Spoločnosť THERMO|SOLAR ako jediná na svete vyrába vákuový plochý kolektor. Ten je vhodný pre priemyselné aplikácie a tiež pre kombináciu s tepelnými čerpadlami, pretože vákuová izolácia zabraňuje kondenzácii vody na absorbéri, keď sa ochladí tepelným čerpadlom pod rosný bod,“ vymenúva M. Novák.

Ďalej poukazuje na to, že medzi prednosti vákuových kolektorov zo Žiaru patrí veľmi dobrý pomer medzi cenou a kvalitou. Energetický zisk z jedného vákuového kolektora (TS 400, TS 400H) je 800–1200 kWh ročne a zo štandardného kolektora (TS 250, TS 300, TS 310, TS 330, TS 350) je to 700–930 kWh ročne.

THERMO|SOLAR má takmer 40-ročné skúsenosti s výrobou solárnych kolektorov, unikátnu, patentovo chránenú konštrukciu absorbéra, poskytuje záruku na kolektory 12 rokov, pritom praxou potvrdená životnosť presahuje 30 rokov. Spoločnosť v súčasnej dobe disponuje výrobnou kapacitou na úrovni 300 tisíc m2 kolektorov ročne. Ako jeden z mála výrobcov na svete má na jednom mieste sústredené hlbokoťažné lisovanie kolektorových vaní, výrobu selektívnych konverzných vrstiev a finálnu montáž slnečných kolektorov. Ďalej vyrába všetky typy konštrukcií na upevnenie kolektorov a kompletuje ucelené solárne systémy. Firma má krátke dodacie lehoty, flexibilnosť pri neštandardných požiadavkách, ľahkú dostupnosť výrobkov na celom území SR i ČR, široký sortiment výrobkov v skladoch najväčších zmluvných partnerov vo výhodných cenových reláciách.

Kolektory majú aj nasledujúce certifikácie: SMK ISO 9001, certifikáciu v renomovaných skúšobniach Fraunhofer ISE Freiburg, SPF Rapperswill, Arsenal Viedeň, AIT Viedeň, certifikáciu všetkých typov kolektorov podľa pravidiel Solar Keymark, certifikáciu kompletného sortimentu kolektorov podľa pravidiel dotácie na slnečné kolektory v SR a všetky vaňové kolektory sú zaradené do dotačnej schémy „Zelená úsporám“ v ČR. Firma má sieť zmluvných partnerov vo väčšine európskych štátov.

V západnej Európe sa slnečné kolektory rôznych výrobcov často porovnávajú pomocou tzv. „výkonovej ceny“, čiže ceny jednotky získaného tepla, vypočítanej ako podielu investičných nákladov k reálnemu tepelnému zisku v definovaných prevádzkových podmienkach. Kolektory spoločnosti THERMO|SOLAR Žiar s.r.o. sa v takýchto porovnaniach umiestňujú vždy na najvyšších priečkach. Udržať a ďalej zlepšovať túto pozíciu zostáva hlavnou úlohou spoločnosti aj v nasledujúcich rokoch. Spoločnosť permanentne investuje nielen do výskumu a vývoja, ale aj do ekologizácie výroby. Existuje celý rad príkladov z rôznych kútov sveta, kde kolektory zo Žiaru pracujú v extrémnych podmienkach, alebo na neštandardných spôsoboch využitia tepla. Ako príklady možno uviesť inštaláciu vákuových plochých kolektorov na Umwelt-Forschungszentrum Zugspitze vo výške 2650 m nad morom v nemeckých Alpách, alebo zariadenie na odsoľovanie morskej vody v Ománe. Ako technicky zaujímavú realizáciu je možné uviesť aj objekt ústavu sociálnej starostlivosti v Slatiňanoch v Čechách, kde sa solárnym teplom pokrýva 87 % potrieb tepla na kúrenie a prípravu teplej vody vďaka sezónnemu zásobníku tepla o objeme jeden milión stotisíc litrov vody a spolupráci kolektorov s tepelným čerpadlom.

Spoločnosť kladie prvoradý dôraz na kvalitu, výskum a vývoj. Vlastní unikátne zariadenia na meranie kvality selektívnych vrstiev, solárnych skiel a výkonových parametrov kolektorov. Významnou je aj školiaca, poradenská a propagačná činnosť v oblasti aktívneho využívania solárneho tepla. Spoločnosť je oficiálnym školiacim partnerom Svetovej banky pre problematiku využívania solárneho tepla.

Ďalšie informácie sú na www.thermosolar.sk , alebo na tel.: +421–45–601 6080

THERMO|SOLAR predáva kolektory, ale aj fotovoltiku a tepelné čerpadlá
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM