Udalosti

Tieto deti zahanbia aj mnohých dospelých. Prečítajte si príbehy víťazov Detského činu roka 2014

Prekonali svoj strach, aby pomohli. Obetujú voľný čas pomoci druhým. Tohto roku dostalo Občianske združenie Detský čin roka 6 191 skutkov detí i kolektívov. O víťazoch hlasovalo 127-tisíc hlasov detí z 819 slovenských škôl. Dnes si prebrali ceny v Zichyho paláci.

Ilustračný obrázok k článku Tieto deti zahanbia aj mnohých dospelých. Prečítajte si príbehy víťazov Detského činu roka 2014
Zdroj: Dnes24.sk

Záchrana života: 5-ročná Tamarka sa uprostred noci zobudila na nepríjemné chrčanie svojej mamičky. Volala na ňu, ale mamička sa neozývala. Chcela jej otvoriť oči, ale márne. Plakala a zobudila aj svoju dvojročnú sestričku, s ktorou sa vybrali k susedom po pomoc. Prekonala svoj obrovský strach z tmy. Ale nezabudla preložiť ani kľúče vo dverách, aby sa nezabuchli. Vďaka nej sa mamičke dostalo rýchlej pomoci a preukázala odvahu, akú má máloktorý dospelý.

Pomoc v rodine: Annamária zo ZŠ na Školskej 9 v Tlmačoch sa stará o svoju ťažko postihnutú 24-ročnú tetu, ktorá sa narodila s mozgovou obrnou. Sama svoj život popisuje: “Mám jedenásť rokov, žijem so starými rodičmi a s mojimi dvoma mladšími nevlastnými súrodencami. Mama pracuje v zahraničí. Doma sme teda my tri deti, starká, starký, devätnásťročná teta Julka a Gabika, o ktorej som písala na začiatku. Otca nepoznám. O Gabiku sa starám väčšinou ja, pretože starká chodí do práce a starký má na starosti všetko ostatné. Gabika je ako naše slniečko. Je milá, stále sa usmieva. Často však máva rôzne záchvaty a vtedy je veľmi dôležité, aby pri nej niekto bol.” Pri jedno z takýchto záchvatov zavolala lekársku pomoc, čím jej veľmi pomohla.

Pomoc rovesníkom: Martin Pollák zo VIII.B ZŠ Pugačevova 1381/7 v Humennom je už roky verným kamarátom a pomocníkom svojho spolužiaka na vozíku. “Miška už od narodenia neposlúchajú nôžky a je odkázaný na invalidný vozíček, predtým mu spolužiaci pomáhali, ale keď sa z nich stali siedmaci, akosi sa povytrácali. Maťko však zostal po Miškovom boku ako jeho verný kamarát doteraz,” hovorí ich učiteľka Viera Megelová.

Pomoc ľuďom: Šiestak Filip ostal doma, lebo bol chorý. Keď začul hluk z ulice, pred oknami uvidel horiace auto a susedov, ktorí pobehovali s vedrami vody. Vybehol z domu, našiel hadicu a pomáhal s hasením. Aj vďaka Filipovej odvahe a ochote pomôcť sa nikomu nič nestalo, požiar bol včas uhasený a auto neexplodovalo.

Pomoc prírode: Jessica Prešuchová už roky pomáha pri čistení lesa, vyrába z dreva informačné tabuľky a pomáha aj občianskemu združeniu Tuláčik v Brezne, ktoré rieši problematiku túlavých psov, hľadá im nové domovy.

Dobrý nápad: Deti zo ZŠ Strážnická 26 v Ľuboticiach najprv pozvali do školského rozhlasu pána Tonka, ktorý porozprával o svojom niekdajšom živote bezdomovca. Školáci sa rozhodli pomôcť jeho rodine i ďalším ľuďom bez strechy nad hlavou.“Milo nás prekvapilo, koľko našich žiakov sa zapojilo do zbierky. Behom týždňa deti priniesli nie jednu vec, ale plné tašky pudingov, múky, cestovín, cukru, mlieka, oleja… Vyzbierali sme spolu 502 kusov potravín,” opísala učiteľka Milena Mikitová.

Detský čin roka sa udeľoval už po štrnásty rok. Okrem spomínaných kategórii získali cenu Sašky Fischerovej – Malý veľký čin žiaci zo ZŠ Hattalova v Dolnom Kubíne za nezištnú pomoc spolužiakovi, ktorí stratil na školskom výlete vreckové. Mimoriadne ocenenie dostala Patrícia Kupková z Hlohovca, ktorá iniciovala zbierku na pomník pre týranú Lucku.

Po druhý raz hlasovala aj verejnosť na darcovskom portáli ĽudiaĽuďom.sk. Ocenili 15-ročnú Antóniu Barnovú z Prešova za pomoc opusteným psom v miestnej karanténnej stanici.

Detský čin roka 2014
16
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM