Jaroslav Dodok Od Vás

Tip na výlet: Užite si výhľad z Plaveckého hradu

Prvé skutočne horúce týždne prázdnin vystriedali o niečo pochmúrnejšie i chladnejšie dni. Avšak netreba hneď vešať hlavu, pretože každodenné kúpanie sa dá nahradiť množstvom iných aktivít. Prinášam vám jeden tip na príjemne strávený deň.

V čase, keď teplomer dosahuje sotva 20°C, hovorím si: „Deň ako stvorený na výlet.“ Keďže pochádzam zo Záhoria, veľa kopcov tu nemáme, ale našťastie je tu google, ten vždy poradí. Po chvíli vyhľadávania to mám – Plavecké Podhradie.

Nečaká vás nič náročné[/size][/co­lor]

Obec v Záhorskej nížine, nad ktorou sa týči zrúcanina Plaveckého hradu. Nenáročná turistika, vhodná pre mladých i starších. Už stačí len oprášiť turistickú obuv, zbaliť jedlo a pitie a môže sa vyraziť. Ak vaša polovička neobľubuje turistiku, na sociálnej sieti vždy nájdete pár „znudených“ priateľov, ktorým by čerstvý vzduch prospel.

Plavecký hrad dnes[/size][/color]

Hrad vidno už z autobusu, ešte len pred obcou Sološnica, ktorá susedí s Plaveckým Podhradím. Nemožno ho prehliadnuť, keďže sa na brale vypína priam majestátne a hrdo. Hneď ako sme vystúpili na zastávke pri pošte, vybrali sme sa smerom k hradu. Nemožno tam nikde zablúdiť, pretože už pár metrov od zastávky je informačná tabuľa a od nej nás už nasmerovali modré turistické značky.

Výstup na hrad nám trval približne 35 minút [blockquote]Po ceste sme stretli niekoľko ďalších turistov. Všetci sme mali jedno spoločné – úsmev na perách. Môj úsmev sa prehĺbil do nemého úžasu, keď sme boli v cieli. Ponúkal sa mi neopísateľný výhľad na krásnu prírodu a malebné dedinky – všetko ako na dlani. Naproti výhľadu, stojí vysoká hradná brána, teda jej pozostatok. [/blockquote] **Neúprosný čas sa odzrkadlil na aktuálnom stave hradu, z ktorého zostali len ruiny. Zachovali sa pozostatky hranolových veží i delových bášt, ktoré pomáhajú kopírovať pôvodný stav opevnenia hradu. **

Prostredie hradu je udržiavané, a hoci jeho pozostatky nemajú najpriaznivejší stav, môžeme z tohto miesta cítiť históriu a vnímať jeho magickú jedinečnosť. Po dôkladnej exkurzii je ten správny čas sadnúť si na miesto s najlepším výhľadom, a pustiť sa do doma pripravených chlebíkov. Jednoducho využiť deň voľna naplno je na nezaplatenie.

Plavecký hrad kedysi[/size][/co­lor]

Plavecký hrad sa rozprestiera na kopci uprostred malokarpatských lesov, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou Záhorskej nížiny. Hrad mal veľmi výhodnú polohu, jeho stavitelia ho postavili na strmom brale so šikmými zrázmi, spolu s vysokou pozorovacou vežou v tvare hranola.

Najznámejším majiteľom hradu bol Matúš Čák, ktorý bol jeho majiteľom až do svojej smrti v roku 1321. V 15. storočí sa grófi zo Sv. Jura a Pezinka postarali o ďalšie prestavby Plaveckého hradu. Vznikol napr. druhý gotický palác, predhradie (chrániace vnútorný hrad), či tajná chodba, ktorá viedla do puklinovej jaskyne priamo pod hradom.

Vďaka šľachticovi Balašovi vznikla v období renesancie na hrade kníhtlačiareň, jedna z prvých na Slovensku. Posledný boj o Plavecký hrad sa uskutočnil v roku 1706 pod velením Františka II. Rákociho. Hrad bol značne poškodený a odvtedy bol neobývaný.

student24/Janka Naništová foto: Janka Naništová

plavecký hrad tip na vylet
14
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM