Rôzne

Tisíce stredoškolákov pôjdu k urnám: Vyskúšajú si hlasovanie v eurovoľbách

Takmer 14.000 študentov nad 15 rokov zo 60 stredných škôl sa v stredu 14. mája zúčastní na modelových voľbách do Európskeho parlamentu (EP). Ide o projekt Inštitútu pre verejné otázky (IVO) Študentské voľby 2014.

Ilustračný obrázok k článku Tisíce stredoškolákov pôjdu k urnám: Vyskúšajú si hlasovanie v eurovoľbách
Zdroj: Webnoviny.sk

„Voľby prebehnú podobným spôsobom ako skutočné voľby, členovia volebných komisií disponujú zoznamami voličov, vo volebných miestnostiach sa nachádza hlasovacia urna, je zabezpečená dobrovoľnosť a tajnosť hlasovania, volebné miestnosti budú otvorené počas celého dňa,“ informoval vedúci projektu Miroslav Kollár. Ako dodal, voľby zabezpečuje vyše 200 študentov – dobrovoľníkov vo volebných komisiách v spolupráci s pedagógmi. Výsledky Študentských volieb do Európskeho parlamentu zverejní IVO v piatok 16. mája o 10.00 h.

Študentské voľby 2014 sú projekt IVO, ktorý vychádza z úspešnosti podobných projektov realizovaných napríklad v Českej republike. „Cieľom projektu je bližšie zoznámiť študentov stredných škôl v Slovenskej republike so základnými demokratickými princípmi fungovania spoločnosti a zvýšiť informovanosť a povedomie o fungovaní volebných systémov v SR v cieľovej skupine 15– až 18-ročných študentov stredných škôl,“ ozrejmil Kollár.

Súčasťou projektu sú troje študentské voľby. Okrem už realizovaných pilotných marcových Študentských volieb prezidenta SR a aktuálnych Študentských volieb do Európskeho parlamentu to ešte budú Študentské komunálne voľby v závere roka 2014. Do prvých Študentských volieb prezidenta SR sa v marci zapojilo 53 stredných škôl a 7644 hlasujúcich študentov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM