Jaroslav Dodok Životný štýl

Tomu sa hovorí výzva: Matt (29) chce vyskúšať 52 zamestnaní za 52 týždňov

Každý týždeň v tomto roku chce Matt Frost pracovať v inom zamestnaní. Na výzvu, z ktorej všetky zarobené peniaze poputujú na charitu, má niekoľko dôvodov.

Ilustračný obrázok k článku Tomu sa hovorí výzva: Matt (29) chce vyskúšať 52 zamestnaní za 52 týždňov
Foto: Jaroslav Dodok

Zábava, skúsenosti a žiadna dovolenka

Matt Frost, 29-ročný rodák z anglického Cornwallu, sa rozhodol obrátiť svoj život o 180 stupňov. Po tom, ako uplynulý rok utrpel v práci vážne zranenie, prehodnotil svoj život a pustil sa do originálneho spôsobu hľadania toho, čo má skutočne rád. V roku 2013 chce splniť nevšednú výzvu – vyskúšať 52 rôznych zamestnaní v priebehu 52 týždňov.

„Bude to vzrušujúci rok, veľmi náročný ale aj zábavný,“ myslí si Angličan, ktorý niekoľko rokov pracoval ako manažér maloobchodu. „Minulý rok som pracoval v Londýne, keď na mňa spadla krabica plná kovových držiakov. Následne som mal postkomočný syndróm, z ktorého som sa dlho uzdravoval,“ uviedol Frost. Spomínaný syndróm sa často objavuje po otrasoch mozgu a prejavuje sa bolesťami hlavy, poruchami spánku či poruchami pozornosti, ktoré môžu trvať niekoľko dní i mesiacov.

Počas oddychu na lôžku si uvedomil, že to, čo robí, ho vôbec nenapĺňa. „Rozhodol som sa preskúmať možnosti, vykročiť správnou nohou a zistiť, či dokážem objaviť niečo, čo budem mať vášnivo rád. Tiež by som rád odkázal ostatným, že ak sa tak rozhodnú, môžu urobiť presne to isté,“ uviedol Frost.

Celoročný plat venuje nadácii

S projektom s názvom 52 jobs in 52 weeks prišiel ako prvý Kanaďan Sean Aiken v roku 2008, keď sa po ukončení štúdia nevedel rozhodnúť, akú cestu si zvoliť. Nasledujúci rok strávil 52 týždňov v 52 zamestnaniach v rôznych kútoch USA. Matt Frost chce teraz vyskúšať to isté. Uplynulý týždeň pracoval ako asistent fotografa, tento týždeň by mal robiť pre Onshore Media – ako sám hovorí „čokoľvek, čím ma poveria“. Matt je odhodlaný robiť manuálnu i kancelársku prácu a plat, ktorý v priebehu roka zarobí, chce venovať nadácii Prince´s Trust.

Angličan dúfa, že okrem dobrého pocitu z darovaných peňazí získa skúsenosti, ktoré budú na nezaplatenie. „Niektoré zamestnania budú zábavné, ďalšie budú pre mňa testom, ale to je súčasťou pointy. Nechcem, aby to bola ľahká cesta,“ uviedol Matt, ktorý do svojho rozvrhu nezaradil žiadnu dovolenku. „Hovorí sa, že zmena je rovnako dobrá ako oddych a zmien budem mať tento rok dosť. Ale o 48 týždňov možno poviem niečo iné.“

Matt chce svojim príbehom inšpirovať ďalších ľudí

S hľadaním rôznych druhov práce bude Mattovi pomáhať kariérny poradca Mark Anderson, prácu mu však môžu záujemcovia ponúknuť aj na jeho internetovej stránke.

„Okrem iného chcem ľuďom ukázať, že nemusia akceptovať veci také, aké sú, ak nie sú šťastní. Ak počas tohto roka inšpirujem ľudí, aby aspoň skúsili urobiť niečo, z čoho mali doteraz strach, bude to mať pre mňa omnoho väčšiu cenu ako akýkoľvek predchádzajúci pracovný úspech,“ dodal Angličan.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM