Eva Viestová Životný štýl

Top 10 zdravých potravín, ktoré vás nabijú energiou

Ste so silami na dne a máte potrebu dať si na povzbudenie sladkú čokoládovú tyčinku? Čo tak skúsiť zdravšie verzie potravín, ktoré vám dodajú energiu?

Ilustračný obrázok k článku Top 10 zdravých potravín, ktoré vás nabijú energiou
Foto: Eva Viestová

Keď cítite, že vám dochádza energia a pritom toho potrebujete ešte veľa stihnúť, väčšinou siahnete po ďalšej šálke osladenej kávy alebo kalorickej čokoládovej tyčinke. Skúste si namiesto toho dať niektorú z týchto desiatich posilňujúcich potravín. Sú výživné, zdravé a navyše vám dolejú potrebnú dávku energie.

Nepražené a nesolené oriešky

Oriešky sú plné horčíka, ktorý sa podieľa na viac ako tristo biochemických procesoch organizmu. Posilňuje imunitný systém organizmu, predchádza komplikáciám infarktových stavov a kompenzuje stresové stavy – funguje pri depresívnych pocitoch a náladách, priaznivo ovplyvňuje nervový i svalový systém, má ochranný vplyv na cievy a srdce. Dostatok horčíka obsahujú napríklad kešu, mandle či lieskové oriešky, takže sa nimi neuzabudnite zásobiť, aby boli v prípade núdze po ruke.

Semiačka

Semiačka rovnako ako orechy pomáhajú regulovať cukor v krvi a dodávajú telu potrebnú energiu. Slnečnicové a tekvicové semiačka sú plné vitamínu B, proteínov, omega-3 mastných kyselín, horčíka a železa, ktoré bojujú proti vyčerpanosti.

Citrusové ovocie

Pomaranče, grapefruity aj mandarínky sú supervýživné, majú v sebe vitamín C, ktorý podporuje imunitu, zlepšujú odolnosť proti negatívnym vplyvom prostredia a pomáhajú telu absorbovať železo. Nie ste fanúšikom citrusov? Veľa vitamínu C obsahujú aj jahody, kivi, mango a marhule.

Mäso

Nemastné hovädzie, bravčové, kuracie či morčacie mäso je výdatným zdrojom proteínov a obsahuje aj tyrozín – aminokyselinu, ktoré podporuje mozgovú aktivitu a tiež zlepšuje náladu. Mäso má tiež v sebe vitamín B12, ktoré vás povzbudí a pomáha bojovať proti nespavosti či depresii.

Brokolica

Brokolica je tiež preplnená vitamínom C, ale aj kyselinou listovou a karotenoidmi. Okrem toho má moc chrániť človeka pred rakovinou, no jedna porcia zároveň obsahuje len 30 kalórii a množstvo vlákniny, čo v praxi znamená, že vás zasýti, no nepriberiete.

Vajíčka

Ďalšia potravina bohatá na proteíny je vajíčko. Okrem toho je kvalitným zdrojom minerálov, ako sú zinok, fosfor a chróm, ktoré vás doslova nabijú tak potrebnou energiou.

Jogurt

Technicky vzaté je jogurt tekutina, takže sa rozloží rýchlejšie než pevné potraviny, a tak vás posilní oveľa skôr. Jogurt obsahuje aj vitamín B, čo je ďalší dôvod na to, aby ste si ho dali, keď potrebujete popoludní opäť “nakopnúť”.

Špenát alebo kapusta

Množstvo energie vám tiež dodá špenát alebo kapusta. Tieto druhy zeleniny sú zásobárňou vitamínov A, C a K, železa, horčíka a všetkých druhov vitamínu B.

Zelený čaj

S kofeínom a antioxidantami, ktoré zelený čaj obsahuje, vás tento lahodný nápoj rýchlo postaví na nohy, okrem toho zlepší vašu imunitu a pomôže vám schudnúť – samozrejme, ako ho pijete nesladený.

Cesnak

Síce je to nepriateľ sviežeho dychu, no na druhej strane vás vzpruží a dodá vám dávku energie. Obsahuje tiež inulín, ktorý má schopnosť pomáhať pri vstrebávaní železa a hrá dôležitú úlohu pri prevencii vyčerpanosti.

foto : siempremujer.com

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM