Kornel Kubík Udalosti

Toto sú NAJ slovenské školy v športe: Spoznajte víťazov ankety Škola roka

V Žiari nad Hronom sa dnes stretli najaktívnejšie školy Slovenska v športe. Konalo sa tu totiž slávnostné vyhodnotenie ankety Škola roka 2014. Hosťujúca Základná škola na ulici Jilemnického v Žiari nad Hronom sa zároveň stala víťazom jednej z kategórií.

Ilustračný obrázok k článku Toto sú NAJ slovenské školy v športe: Spoznajte víťazov ankety Škola roka
Foto: Barbara Dallosová

Anketu vyhlasuje Ministerstvo školstva, vedy výskumu a športu a Slovenská asociácia športu na školách. Ocenenia sa už tradične odovzdávajú v štyroch základných kategóriách. Prvou je kategória Základné školy do 300 žiakov, kde sa víťazom stala spomínaná žiarska základná škola. V kategórii Základná škola nad 300 žiakov získala prvenstvo Základná škola Okružná Michalovce. V kategórii Stredné školy chlapci prvé miesto získalo Športové gymnázium Košice a v kategórii Stredné školy dievčatá Športové gymnázium Nitra.

Radosť z ocenenia netajil riaditeľ víťaznej domácej základnej školy a zároveň predseda Slovenskej asociácie športu na školách Marián Majzlík. „Je to pre nás obrovský úspech, pretože naozaj ten kolektív, ktorý je tu, si to zaslúži. Dlhé roky pracujeme na tom, aby sme vytvárali vynikajúce podmienky pre šport,“ podotkol.

Vyhlásili aj najlepších školských športovcov

Súčasťou celoštátneho vyhodnotenia ankety Škola roka bolo aj vyhlásenie najlepších školských športovcov. Uskutočnilo sa prvýkrát v dvoch kategóriách – žiaci základných škôl a žiaci stredných škôl. V prvej kategórii bola ocenená Michaela Mazanová zo Základnej školy s Materskou školou Svätý Jur, ktorá sa venuje atletike, letnému biatlonu a streľbe. V kategórii stredných škôl získala ocenenie atlétka Michaela Pešková zo Športového gymnáziu J. Herdu v Trnave.

Anketa Škola roka sa koná už šestnástykrát. „Ide vlastne o vyhodnotenie všetkých aktivít, ktoré sa realizovali v minulom školskom roku. Zapojené sú všetky základné a stredné školy v celej republike,“ vysvetlil Majzlík. Tí, ktorí chcú byť úspešní, musia podľa jeho slov splniť celé spektrum kritérií.

Víťazom prišli gratulovať aj minister školstva Peter Pellegrini, či dvojnásobná olympijská víťazka v biatlone, Nasťa Kuzminová. Počas bohatého programu sa predviedli aj žiaci ocenenej žiarskej školy. Diváci videli ukážku basketbalového umenia a malých talentovaných karatistov priamo na pódiu či cyklistov preháňajúcich sa vestibulom školy.

TASR/dnes24.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM