Rôzne

Toto sú najlepšie stredné odborné školy na Slovensku podľa zamestnávateľov

Prieskum na vzorke 2000 zamestnávateľov z celého Slovenska ukázal, ktoré stredné odborné školy sú pre nich najlepšie v každom kraji.

Ilustračný obrázok k článku Toto sú najlepšie stredné odborné školy na Slovensku podľa zamestnávateľov
Zdroj: TASR

Z prieskumu vyplynulo, že niektoré stredné odborné školy (SOŠ) sa málo pripomínajú a nedbajú o svoju komunikáciu smerom k zamestnávateľom a firmám. Až 139 škôl z prieskumu zamestnávatelia vôbec nepoznali, dokonca ani nevedeli, že existujú.

„Hlavným zistením je, že školy musia dať o sebe vedieť. Nemáme tým na mysli nejakú klasickú reklamnú kampaň. Myslíme skôr to, že by mali komunikovať s firmami vo svojom okolí. To znamená, môžu chodiť na veľtrhy, môžu ich oslovovať,“ uviedol výkonný riaditeľ spoločnosti AKO, ktorá výskum realizovala, Václav Hřích.

Podľa jeho slov hneď ako firma bude o škole vedieť, je obrovská šanca, že na základe tohto záujmu potom zamestná jej absolventov.

Stále chýba prepojenie na prax

Niektoré SOŠ sa pritom sústreďujú len na rodičov a žiakov. „Stále absentuje prirodzené prepojenie na prax či spoločnú komunikáciu medzi školou a zamestnávateľom,“ doplnil Marek Bezák zo spoločnosti mediamedia, ktorá projekt realizuje. Podľa jeho slov školy to robia preto, lebo normatívy sú nastavené podľa toho, koľko žiakov príjmu a nie podľa toho, koľko žiakov sa uplatní. „Samozrejme, škola nemôže garantovať absolventovi miesto, no užšie prepojenie na komerčný sektor môže zvýšiť atraktivitu aj v očiach žiakov, keď budú vedieť, že sa môžu uplatniť v spoločnostiach, ktoré poznajú z regiónu,“ dodal.

Na základe hodnotenia zamestnávateľov najlepšie obstáli tieto školy:

  • v Bratislavskom kraji: SOŠ na Svätoplukovej ulici v Bratislave
  • v Banskobystrickom kraji: Súkromná hotelová akadémia v Banskej Štiavnici
  • v Košickom kraji: Súkromná SOŠ Pamiko v Košiciach
  • v Nitrianskom kraji: SOŠ poľnohospodárstva a služieb v Leviciach
  • v Prešovskom kraji: Spojená škola PŠ v Sabinove
  • v Trenčianskom kraji: SOŠ Športová v Starej Turej
  • v Trnavskom kraji: Obchodná akadémia v Seredi
  • v Žilinskom kraji: SOŠ poľnohospodárstva a služieb na vidieku v Žiline

Cieľom rebríčka bolo stanoviť prehľad SOŠ, ich imidžu a známosti v regiónoch, kde pôsobia, a poznať potreby personalistov v ich informovanosti. Na otázky odpovedali personalisti, manažment, prípadne majstri odbornej výchovy. Rebríček kvality stredných odborných škôl z pohľadu zamestnávateľov sa realizoval prvýkrát v rámci švajčiarsko-slovenského projektu Úradu vlády SR – Odborné vzdelávanie a príprava pre trh práce.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM