Jaroslav Dodok Životný štýl

Trendy na jeseň a zimu 2012: Geometrické vzory

Štvorec, obdĺžnik, kruh či trojuholník, na prehliadkových mólach sa to geometrickými vzormi len tak hemžilo.

Najčastejšie ich bolo vidieť na nohavicových kostýmoch a kabátoch, vo výrazných farebných kombináciách pripomínajúcich tak trochu interiéry seriálov zo 70. rokov. A nie je to náhoda. [blockquote]Miuccia Prada sa pri navrhovaní oboch svojích kolekcií, Prada i Miu Miu, nechala inšpirovať, okrem iného, aj anglickými tapisériami a čalúnením.** Jej farebné, vzorované nohavicové kostýmy skombinované s ešte farebnejšími, výraznejšími topmi a širokými kravatami pôsobili miestami až hypnoticky.**[/bloc­kquote] Aj Giambattista Valli vsadil na geometrické vzory. Do podrobna si naštudoval prácu Anni Albers, ktorá ušla z predvojnového Nemecka tvoriť do Ameriky.

Za jeho multidimenzio­nálnymi vzormi stojí prepojenie maľby a architektúry. Z materiálov použil tvíd, pléd, vzorované sukne, a nezľakol sa ani sýtejších a výraznejších farieb ako červená skombinovaná najmä s čiernou. Na Valliho až nezvyčajne pohodlné a nositeľné.

Retro nálada, siluety ako vystrihnuté zo 60. rokov, aj o tom bol Rochas. Drieky previazané opaskami, výrazné potlače takmer na všetkom od hlavy až po päty, šaty s veľkými sukňami po zem a k tomu huňaté svetre vytvárali ilúziu dokonalej premeny nenápadnej knihomoľky na atraktívnu a príťažlivú ženu.

Reálny život však nie je prehliadkové mólo a pre tých, ktorí sa neodvážia obliecť sa do rovnakého vzoru od hlavy až po päty, je azda najvhodnejšie vsadiť na jeden výrazný vzorovaný doplnok či časť oblečenia. Vzory kombinujte s jednofarebnými kúskami, klasickými siluetami a jednoduchými doplnkami, najlepšie v kontrastujúcej farbe, či vo farebnom tóne, ktorý zapadá do celkovej palety oblečenia.

**To isté platí aj pre šperky. Čím jednoduchšie, tým lepšie. Nečakaná a vskutku zaujímavá je kombinácia geometrických vzorov s kvetinovými. Tu je dôležité, aby to boli vzory malé a aspoň približne rovnako veľké. **

Medzi ďalších návrhárov, u ktorých sa geometrické vzory objavili, patrili: House of Holland, Etro, Kenzo, Stella McCartney, Louis Vuitton, Versus a Marc Jacobs.

student24/webnoviny foto: sita

moda
9
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM