Rastislav Búgel Univerzity

Trnavská univerzita oslavuje 380 rokov od založenia: Inaugurovali rektora M. Šmida

Pri príležitosti osláv 380. výročia založenia Trnavskej univerzity (TU) sa dnes konala v Katedrále sv. Jána Krstiteľa slávnostná bohoslužba Veni Sancte a uskutočnila sa imatrikulácia rektora Mareka Šmida. Ten nastúpil do svojho druhého funkčného obdobia.

Ilustračný obrázok k článku Trnavská univerzita oslavuje 380 rokov od založenia: Inaugurovali rektora M. Šmida
Zdroj: TASR

Je v poradí piatym rektorom TU od jej obnovenia v roku 1992, ako prvý ju viedol vedec Anton Hajduk. Po zvolení akademickým senátom univerzity vymenoval prezident Mareka Šmida do funkcie s účinnosťou od 22. augusta 2015. Šmid pôsobí na TU od jej vzniku na rôznych pozíciách. Je profesorom práva a od roku 2010 viedol právnickú fakultu ako dekan. Mimo univerzitnej činnosti má pracovné skúsenosti ako prokurátor Generálnej prokuratúry SR, poradca ministra zahraničných vecí pre prípravu základnej zmluvy so Sv. Stolicou, radca veľvyslanectva a eurodiplomat.

Rozvoj univerzity

Počas jeho prvého funkčného obdobia univerzita zaznamenala rozvoj v oblasti vzdelávania a výskumu, ako aj svojej infraštruktúry. Zároveň si posilnila postavenie v národných a medzinárodných hodnoteniach kvality, ako aj zahraničnej spolupráci. To patrí medzi priority rektora aj pre nasledujúce obdobie.

Na slávnosť, ktorá pripomenula historické míľniky a dôležité udalosti formujúce súčasné smerovanie tejto vzdelávacej inštitúcie, prijali pozvanie predstavitelia slovenských vysokých škôl a partnerských univerzít TU.

Možnosť medzinárodnej akreditácie

TU sa snaží, ako povedal Šmid, po dvoch rokoch znovu získať Európsky certifikát prenosu a akumulácie kreditov (ECTS Label), ktorý vydáva Generálne riaditeľstvo pre vzdelávanie a kultúru Európskej komisie a Dodatok k diplomu (Diploma Supplement Label) udeľovaný Európskou komisiou. Oba umožňujú kompatibilitu vysokoškolského štúdia v celej Európe. „Chceme sa na univerzite zaoberať aj možnosťou medzinárodnej akreditácie,“ dodal rektor. Univerzita chce zároveň rozšíriť svoje pôsobenie v zahraničí. „Naše snaženie smerujeme najviac do Európy, ale ideme aj za oceán do USA a tiež do Ruskej federácie. Našim študentom považujeme za potrebné ukázať, že sme v Trnave, ale chceme zároveň prekročiť jej hranice,“ povedal rektor TU. Je to, ako dodal, možno na pohľad silná ambícia, ale kroky, ktoré škola doteraz urobila, nasvedčujú, že je reálna a v najbližších rokoch by sa im to mohlo podariť. TU skončila v akreditačnom procese na jednom z popredných miest. „Ideme poctivou, priamou cestou, aby sme presvedčili o kvalite vzdelávania a vedeckej činnosti,“ dodal rektor.

Dlhá história

Historická Trnavská univerzita bola založená v roku 1635 ako najstaršia univerzita na Slovensku. Mala veľkolepý univerzitný komplex budov, ktorý stojí dodnes, pre fakultu umenia, právnickú, lekársku a teologickú fakultu. Jej medzinárodný ohlas sa zvyšoval aj vďaka hvezdárni, ktorú zriadil Maximilián Hell, univerzitnej knižnici, záhradám a divadlu. Existovala 142 rokov až do roku 1777, kedy bola na základe cisárskeho výnosu prenesená do Budína. Jej absolventmi boli mnohé osobnosti, ktoré ovplyvnili dejiny Európy. Známych je 41 mien jej rektorov.

Foto: ilustračné

FOTO: Inaugurovali rektora Trnavskej univerzity
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM