Rastislav Búgel Univerzity

Týždeň vedy a techniky v Nitre: Desiatky podujatí prinesú všetky fakulty UKF

Univerzita Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre sa aj tento rok zapojí do Týždňa vedy a techniky. Na jednotlivých fakultách sú budú konať od 10. do 16. novembra desiatky podujatí.

Ilustračný obrázok k článku Týždeň vedy a techniky v Nitre: Desiatky podujatí prinesú všetky fakulty UKF

Ako informovali organizátori z UKF, cieľom pripravených aktivít je zlepšenie vnímania vedy v povedomí spoločnosti, popularizácia a propagácia dosiahnutých výsledkov, a tiež vzbudenie záujmu mladých ľudí o štúdium vedeckých a technických odborov.

Fakulta prírodných vied pripravila množstvo podujatí, ktoré sa budú konať na pôde univerzity, ale aj na školách a ďalších kultúrnych a vzdelávacích inštitúciách. Prednášky, tvorivé dielne, výstavy a workshopy sa budú venovať napríklad princípom magnetickej rezonancie, spojeniu vedy s praxou, mobilným technológiám, ale aj parazitom žijúcich v okolí ľudí, či výskumu kostí, ktorý fakulta realizuje na svojich katedrách.

Fakulta sociálnych vied a zdravotníctva pripravila podujatia o podpore zdravia, o vede v psychológii, prednášky a rozhovory s odborníkmi, ktorí sa zameriavajú na zmierňovanie a likvidáciu rôznych krízových situácií, v ktorých sa človek môže ocitnúť. Diskusie sa budú venovať aj fungovaniu hniezd záchrany, či právnemu poradenstvu pre študentov odboru Sociálna práca.

Literárne súťaže, prednes rozprávok pre študentov základných škôl s vyučovacím jazykom maďarským, či interaktívny workshop s názvom V zdravom tele, zdravý duch sú podujatiami, ktoré v rámci Týždňa vedy a techniky pripravila Fakulta stredoeurópskych štúdií. Okrem toho ponúkne tiež prednášku o geocachingu, či využití online geografických systémov v cestovnom ruchu.

Filozofická fakulta pripravila pre návštevníkov rôzne podujatia, výstavy a prednášky zamerané na kultúru a poznanie histórie. V Ponitrianskom múzeu bude predstavená výstava venovaná Prvej svetovej vojne, pripravené sú tiež prednášky o živote a stravovaní vojakov počas napoleonských vojen, či séria seminárov a diskusií s názvom History and Fiction. V rámci Týždňa vedy a techniky sa bude hovoriť aj o emocionálnom pôsobení literatúry, či o jazyku a kultúre.

Množstvo podujatí pripravila aj Pedagogická fakulta. Prezentované budú umelecké diela inšpirované vedou, poznatky, ktoré v rámci psychológie ozrejmujú, ako a podľa čoho sa ľudia rozhodujú, či odborný seminár pre pedagógov zameraný na zodpovedný prístup k médiám. Súčasťou podujatí bude aj medzinárodná konferencia o nových technológiách vo vyučovaní.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM