Marcel Mojžiš Kultúra

Učitelia o svojej profesii? Nedocenená práca, mládež bez rešpektu, nástupný plat 530 €

28. marca sa narodil Jan Amos Komenský, učiteľ národov. Preto je tento deň na Slovensku venovaný práve učiteľom. Ako sú na tom so svojím poslaním dnes?

Ilustračný obrázok k článku Učitelia o svojej profesii? Nedocenená práca, mládež bez rešpektu, nástupný plat 530 €
Zdroj: TASR

Cítia sa nedocenení

Viacerí dlhoroční pedagógovia sa zhodujú na tom, že v súčasnosti je ich práca nedocenená a, žiaľ, ich autorita bez rešpektu. Je to podľa nich spôsobené nedostatočnou podporou zo strany štátu a aj postojom mnohých rodičov.

Beloslav Riečan, vysokoškolský profesor matematiky, pripomína, že už je tomu 24 rokov, čo sme získali slobodu, ale čo sa podľa neho v školstve dostatočne nevyužilo. „Nedosahujeme ani tú kvalitu, čo je paradox, čo bola za komunistického režimu,“ poznamenal.

„Spoločensky učiteľ nie je docenený. Hierarchia, na ktorú sa učiteľ dostal, je veľmi nízka a myslím si, že to je na škodu veci, pretože kultúrnosť národa sa odvíja od vzdelania a tento rezort bol v poslednom čase veľmi podcenený,“ hovorí zasa vysokoškolský profesor matematiky Ondrej Šedivý.

Podľa Šedivého je hlavne učiteľ na základnej škole odsunutý na posledné miesto. Keď sa vyrieši situácia učiteľov, až vtedy budeme mať vyššiu úroveň vzdelávania. „A čo mňa veľmi mrzí, je to, že výchovná stránka je veľmi nízka. Dnes aj ten slovník malých detí je veľmi zlý, čo je väčšinou vplyvom rodičov,“ poznamenal.

Kde sa stratil rešpekt?

„Učiteľ mal väčší rešpekt. Podľa mňa je to touto dobou, aj postojom niektorých rodičov. Viacerí si myslia, že keď majú peniaze, majetok, všetko im patrí,“ vyslovil názor Jozef Mračka z Trnavy, ktorý sa dlhoročne venuje v škole mladým futbalistom. Spomína, že aj deti sa pred pár rokmi viac snažili a boli ctižiadostivejšie.

Ťažké to majú hlavne mladí začínajúci učitelia, hovorí Ľudmila Valachová zo Základnej školy vo Vysokej nad Kysucou, ktorá učí už 41 rokov. „My sme si už vybudovali aký-taký rešpekt, ale začínajúci učitelia to majú veľmi ťažké. Aj rodičia sa niekedy správajú voči učiteľom nevhodne, až je to niekedy do plaču,“ skonštatovala.

„Vyššie hmotné a morálne ocenenie učiteľov je nevyhnutné,“ poznamenal šéf školských odborárov Pavel Ondek. Lepšie materiálne podmienky, kvalitnejšie učebnice, ale aj dostatočný priestor na relax by podľa neho pomohlo zlepšiť podmienky.

Slabý nástupný plat

Finančné pomery v školstve nie sú motivujúce hlavne pre začínajúcich učiteľov. Po poslednom päťpercentnom zvýšení platov, ktoré si učitelia vybojovali vlaňajším štrajkom, ich nástupný plat stúpol na 530 eur.

„To nie je motivujúce pre mladých ľudí, aby išli do školstva,“ dodal Ondek. Odborári preto žiadajú zvýšenie percenta hrubého domáceho produktu (HDP) do školstva až do šesť percent. Každý rok počas vládnutia tejto vlády by sa malo zvýšiť o 0,3 percenta oproti predchádzajúcemu roku. Od toho sa majú odvíjať aj platy v školstve.

Foto: ilustračné

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM