Jaroslav Dodok Rôzne

Učitelia zajtra chystajú protest, vyzývajú taktiež na diskusiu so žiakmi o stave školstva

Učitelia, ktorí iniciovali koncom minulého roka štafetový štrajk, vyzývajú svojich kolegov, aby v utorok 7.mája päť minút pre 12. hodinou prerušili vyučovanie a diskutovali so žiakmi o školstve.

Ilustračný obrázok k článku Učitelia zajtra chystajú protest, vyzývajú taktiež na diskusiu so žiakmi o stave školstva
Foto: Jaroslav Dodok

Nespokojnosť neutícha

Učitelia a ďalší zamestnanci škôl dajú v utorok vláde a parlamentu znova najavo svoju nespokojnosť s financovaním školstva. O 12.00 h sa zhromaždia na bratislavskom Námestí slobody pred Úradom vlády SR a plánujú sa presunúť pred budovu parlamentu. Niektorí učitelia zas v tento deň päť minút pred 12. hodinou prerušia vyučovanie.

Práve v utorok sa má totiž školský parlamentný výbor zaoberať správou o stave školstva z dielne ministra Dušana Čaploviča. Odborári žiadajú, aby v správe bola zakotvená ich hlavná požiadavka – navýšenie investícií do školstva každoročne vo výške 200 miliónov eur. Čaplovičova správa totiž nekonkretizuje, o koľko finančných prostriedkov viac má ísť každý rok do vzdelávania. Uvádza len, že do roku 2020 by malo ísť do školstva šesť percent HDP.

Koľko učiteľov sa chystá protestovať?

Školský odborový zväz, ktorý celoslovenskú akciu organizuje, odhaduje, že do Bratislavy príde asi 3000 zamestnancov škôl. Autobusy majú podľa lídra odborárov Pavla Ondeka zvážať ľudí zo všetkých okresov.

Učitelia, ktorí iniciovali koncom minulého roka štafetový štrajk, vyzývajú svojich kolegov, aby v utorok päť minút pre 12. hodinou prerušili vyučovanie a diskutovali so žiakmi o školstve. „Je to taká spontánna akcia, ktorá sa šíri po internete, nie je to nijako organizované. Je na každej škole a učiteľovi, či sa zapojí,“ povedal jeden z iniciátorov, učiteľ z bratislavského Gymnázia na Ulici L. Sáru Branislav Kočan, ktorý sa v utorok chystá na zhromaždenie plánované školskými odborármi.

Tvrdí, že iniciatíva je určená najmä pre mimobratislavských pedagógov, ktorí sa nemôžu zúčastniť na zhromaždení. Kočan nepovažuje odborársku akciu za ideálnu formu, no tvrdí, že je to lepšie, ako keby sa nedialo nič. „Odbory sa aspoň trochu rozhýbali, takže ja osobne to prídem určite podporiť,“ povedal.

Iniciatíva sa šíri aj prostredníctvom internetu

Okrem toho učitelia vytvorili logo O päť minút dvanásť a formulovali apel vláde a poslancom NR SR, aby navýšením prostriedkov zabezpečili žiakom a ich učiteľom dôstojné a primerané podmienky porovnateľné s inými štátmi. Učiteľov vyzývajú, aby do utorka čo najviac zviditeľnili tento apel, a to napríklad rozposielaním mailov, šírením na internete, ich rozvešaním po školách, zasunutím za stierače áut, rozdávaním na ulici či výrobou tričiek.

Predseda školského odborového združenia uviedol, že o prerušení vyučovania uvažovali aj odborári. „Rada sa rozhodla, že bude podporné zhromaždenie,“ povedal Ondek. Tým, ktorí nemôžu prísť na odborárske zhromaždenie, odborári odporúčajú pripnúť si žltú stužku.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM