Jakub Forgács Univerzity

Úspech, akým sa môže chváliť málokto: Poslucháč UMB sa stal študentskou osobnosťou SR!

Michalovi Mešťanovi (22), ktorý v Banskej Bystrici študuje už siedmy rok, sa podarilo získať významné ocenenie. V deviatom ročníku súťaže Študentská osobnosť Slovenska triumfoval v kategórii Ekonómia, a preto sme sa ho rozhodli vyspovedať pre náš portál.

Ilustračný obrázok k článku Úspech, akým sa môže chváliť málokto: Poslucháč UMB sa stal študentskou osobnosťou SR!
Zdroj: Webnoviny.sk

Hoci sa Michalovým domovom nateraz stala Banská Bystrica, kde študuje v treťom ročníku na Ekonomickej fakulte UMB, pochádza z nádhernej dediny Svätý Anton neďaleko Banskej Štiavnice. Ako tento mladý študent uviedol, už samotná nominácia v spomínanej súťaži pre neho znamenala veľa. „To, že som vôbec uspel v tejto súťaži, bolo veľkým zadosťučinením za to, čo som dosiaľ dokázal. Ocenenie Študentská osobnosť Slovenska v kategórii Ekonómia je veľmi významným míľnikom v mojom živote, ktorý mi potvrdil, že napredujem správnym smerom,“ pokračoval Michal, podľa ktorého to ale určite nie je koniec cesty, na ktorú nastúpil.

Iba sa snaží efektívne využívať čas

Na otázku, v čom vidí dôvod svojho úspechu a prečo nominovali práve jeho, odpovedať nevie. „Tak na toto by ste sa mali spýtať ľudí, ktorí ma nominovali. Oni najlepšie vedeli posúdiť, či to, čo robím, je niečím jedinečné a výnimočné,“ povedal Michal, ktorý skromne priznal, že v tom, čo robí, nevidí nič výnimočné, iba sa snaží čo najefektívnejšie využívať svoj čas a príležitosti, ktoré dostáva.

Takéto významné spoločenské ocenenie sa mu ešte nedostalo, ale už počas svojho štúdia na Obchodnej akadémii v Banskej Bystrici bol niekoľkokrát ocenený a počas štúdia na vysokej škole sa mu podarilo úspešne zúčastniť Študentskej vedeckej aktivity, na ktorej vystúpil s výskumom zameraným na produkty a informačnú asymetriu v starobnom dôchodovom sporení na Slovensku spolu s kolegom a veľmi dobrým kamarátom Marošom Malíčkom. „Ocenením, nie v pravom slova zmysle, by som nazval úspešnú organizáciu TEDxBanskáBystrica v máji tohto roka,“ doplnil.

Rád sa vzdeláva nad rámec povinností

Michal sa podľa vlastných slov snaží vypĺňať svoj voľný čas niečím, čo ho baví a tým je pracovanie na sebe samom, čítanie kníh a vo voľnom čase aj veľmi rád športuje. „Možno aj netypicky na študenta, veľmi rád sa vzdelávam aj nad rámec študentských povinností,“ vymenúva.

Mladý študent vďaka oceneniu získal osobné uznananie od vysokopostavených osobností, či už spoločenského alebo akademického sveta a najmä možnosť stretnúť sa a porozprávať sa s ďalšími významnými študentmi, ktorí uspeli v tejto súťaží v ostatných kategóriách. „Títo ľudia mi potvrdili, že na Slovensku je veľké množstvo ľudí, ktorí chcú v živote niečo dosiahnuť, každý z nich je pre mňa veľkým vzorom a kvôli tomu, že robia niečo viac ako sa možno všeobecne od nich vyžaduje,“ uviedol Michal.

Nebojte sa byť jedineční

Na otázku, čomu by sa chcel venovať vo svojom živote, odpovedá trochu hmlisto. „Robiť to, čo človeka baví, zároveň tým, čo robí, pomáhať aj iným ľuďom. Čo to znamená? Úspešne tento rok dokončiť bakalára na Ekonomickej fakulte UMB v Banskej Bystrici, medzitým ďalej rozvíjať svoje schopnosti a zručnosti,“ pokračoval Michal a doplnil, že ak sa na to pozrie ako na dlhodobejšie plány, určite chce pretaviť do niečoho hmotného to, na čom v súčasnosti pracuje spolu s tímom ľudí na čele s Jánom Šebom z EF UMB a s chalanmi z Independent Traders Club, o. z.

Michal verí, že mu toto ocenenie otvorilo dvere aj ku splneniu jeho snov. „Ako som už spomínal, táto cena má pre mňa veľmi veľký význam, pretože mi dokazuje, že to, čo robím, ľudia v mojom okolí vnímajú veľmi pozitívne. A ako ekonóm by som dodal, že trh je ten najlepší prostriedok, ktorý dokáže oceniť pridanú hodnotu daného jednotlivca pre blaho spoločnosti,“ dodal a na záver odkázal všetkým mladým ľuďom, nech sa neboja byť jedineční a nech sa držia jedného citátu: „Ak zistíte, že idete takým istým smerom ako 90 % ľudí, tak je čas zastať a ísť úplne iným smerom.“

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM