Kornel Kubík Rôzne

Ústavný súd rozhodol: Na stredné školy sa môže hlásiť každý, bez ohľadu na priemer známok!

Prijímanie na stredné školy opäť čaká zmena. Dôvodom je to, že časť školského zákona, ktorá zavádza priemer známok ako kritérium pre prijatie na strednú školu s maturitou, je v rozpore s ústavou. Rozhodol o tom dnes Ústavný súd SR.

Ilustračný obrázok k článku Ústavný súd rozhodol: Na stredné školy sa môže hlásiť každý, bez ohľadu na priemer známok!
Zdroj: TASR

Sporné ustanovenia zákona napadla na ústavnom súde skupina 31 opozičných poslancov. Predmetná časť zákona zaviedla od tohto roku pre prijímanie žiakov na stredné školy s maturitou limit priemeru známok na vysvedčeniach z posledných dvoch ročníkov základnej školy. Pre gymnáziá išlo o priemer do 2,0 a na odborných školách s maturitou priemer do 2,75.

Podľa Ústavného súdu SR nie sú sporné ustanovenia v súlade s článkom ústavy, ktorý hovorí o tom, že každý má právo na vzdelanie. Rovnako nie sú v súlade s obsahom Medzinárodného paktu o hospodárskych, sociálnych a kultúrnych právach, Dohovoru o právach dieťaťa, ako aj Dodatkového protokolu k Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd.

Hovorkyňa rezortu školstva povedala, že ministerstvo toto rozhodnutie rešpektuje a je jeho povinnosťou zákon zmeniť. Sporné ustanovenia sa pritom podľa ministerstva dosiaľ nikoho nedotkli, keďže uplatniť sa mali pri prijímaní na školy až od školského roku 2015/2016.

Foto: ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM