Kornel Kubík Rôzne

Už je to schválené: Študenti budú cestovať vlakom zadarmo! Pozrite si podrobnosti...

Študenti do 26 rokov budú cestovať od 17. novembra tohto roku vo vlakoch zadarmo. Známe sú už podrobnosti o tom, v ktorých vlakoch a triede to bude platiť a ako sa budú „kupovať“ lístky.

Ilustračný obrázok k článku Už je to schválené: Študenti budú cestovať vlakom zadarmo! Pozrite si podrobnosti...
Zdroj: TASR

Vyplýva to z návrhu sociálneho balíčka vlády SR v železničnej osobnej doprave, ktorú dnes schválil kabinet premiéra Roberta Fica.

Cestovanie zadarmo sa bude týkať tých spojov, ktoré zabezpečuje štát na základe zmluvy vo verejnom záujme. To znamená všetkých vnútroštátnych spojov s výnimkou InterCity (IC) vlakov. Pôjde o vlaky štátneho dopravcu Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) a tiež spoločnosti RegioJet na trase medzi Bratislavou a Komárnom.

„Tieto opatrenia sa týkajú vlakov, ktoré sú v režime dotovaných. Všetky nedotované, čiže IC vlaky, EC vlaky alebo nové nedotované vlakové linky, ktoré na tratiach pribudnú, týchto sa opatrenia nebudú týkať,“ spresnil minister dopravy.

Lístky zadarmo budú určené pre miesta v druhej triede. Nárok na ne budú mať študenti do 15 rokov, ktorí si budú musieť „kupovať“ takýto bezplatný lístok na preukaz. Ten im vystaví dopravca bezplatne.

Zároveň budú môcť zadarmo cestovať aj študenti denného štúdia do 26 rokov, ktorí tiež budú potrebovať lístky. Kúpia si ich buď na študentské preukazy vo forme čipovej karty vydávané školami alebo na preukaz, ktorý im vystaví dopravca. Rovnako zadarmo. Cestovať bezplatne budú môcť na akýkoľvek účel a na akejkoľvek trati, čiže nielen do školy, ale aj na súkromné cesty.

V súvislosti s cestovaním zadarmo štát zavedie od 14. decembra tohto roku 103 vlakov navyše.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM