Jaroslav Dodok Ostatné

V konkurencii 41 tímov boli najlepší Slováci z gymnázia C.S.Lewisa

Slovenskí stredoškoláci sa presadili v svetovej konkurencii a z medzinárodného debatného turnaja v Bratislave si odniesli cenné prvenstvo.

Ilustračný obrázok k článku V konkurencii 41 tímov boli najlepší Slováci z gymnázia C.S.Lewisa
Foto: Jaroslav Dodok

Bratislava Schools Debating Competition (BSDC) je jeden z najväčších a najprestížnejších stredoškolských debatných turnajov v Európe. Tento rok na BSDC privítal viac ako 200 účastníkov z 12 krajín sveta. V konkurencii 41 tímov zo Singapuru, Izraela, Turecka, Zimbabwe, Rumunska a ďalších krajín, si najlepšie počínal tím z bratislavského gymnázia C.S.Lewisa. Turnaj organizuje už tretí rok Slovenská debatná asociácia.

Vo finále porazili tím z Turecka

Hana Bútorová, Andrej Hano, Peter Janiš, Ján Horváth a Mojmír Stehlík tvoria víťaznú zostavu, ktorá turnajom prešla vskutku suverénne. Zo základných kôl prebiehajúcich cez víkend, postúpil tím CSL do vyraďovacej časti z prvého miesta. Tam si postupne poradil s tímami z Česka a Rumunska, aby nakoniec vo finále porazil tím z Turecka . Finálová debata na tézu Táto vláda verí, že podmienkou k prijatiu rozvojovej pomoci, by mal byť preukázateľný záväzok v boji proti klimatickým zmenám sa konala včera (15.04.) v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca v Bratislave.

„Koncept turnaja je nastavený tak, že debatéri sa niektoré tézy dozvedia mesiac vopred. Majú tak čas na poriadny rešerš a ich argumenty majú potom veľkú silu. Tento rok boli "pripravované“ tézy dve – okrem klimatických zmien a rozvojovej pomoci debatovali študenti aj o tom, či bolo rozdelenie Československa v r. 1992 správnym krokom. Zvyšok turnaja tvoria tzv. improvizované tézy, ktoré sú vyhlásené iba hodinu pred samotnou debatou. V tomto prípade ide o schopnosť tvoriť argumenty pod časovým tlakom a využitie všeobecných znalostí," objasňuje Zuzana Vargová, hlavná organizátorka podujatia.

Rozhodkyňa z Austrálie

„Samotná debata má podobu súboja dvoch tímov, z ktorých jeden s tézou súhlasí a druhý sa ju snaží naopak vyvrátiť. O tom, ktorý tím si v debate počínal lepšie rozhodujú akreditovaní rozhodcovia. Veľmi nás teší, že tento rok sme mohli privítať tých najlepších svetových rozhodcov. Hlavnou rozhodkyňou turnaja bola Austrálčanka Ronit Pawner, ktorá je takým novodobým polyhistorom, vďaka titulom z anglickej a francúzskej literatúry a z genetiky a biotechnológie“, dodáva Vargová.

Cieľom súťažnej debaty, ktorej program zastrešuje ako jediná na Slovensku Slovenská debatná asociácia, je učiť mladých ľudí formulovať kvalitné argumenty a zároveň hľadať slabiny v argumentácii svojich oponentov. Obrovská motivácia študentov vyhrať, ich núti vytvárať čo najlepšie argumenty na rôzne témy, ku ktorým mali často určitý postoj len vďaka prostrediu, v ktorom sa pohybovali.

Vďaka žrebu, ktorý im priradzuje pozíciu náhodne, musia daný problém zhodnotiť a obhajovať z oboch strán. Tým si utvoria komplexnejší, vlastný a nezávislý názor na svet. Schopnosť prirodzene informácie vyhodnocovať, chráni človeka pred ich nekritickým preberaním zo svojho okolia, čo je bohužiaľ úplne bežným javom.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM