Monika Vengrínová Rôzne

V Poprade sa chystá unikát: Prvý mestský start-up na Slovensku!

Pojem start-up nebol nikdy tak často skloňovaný, ako v poslednom období. Zaujímavé projekty, či firmy v počiatočnej fáze dostanú priestor i v Poprade. Mladí ľudia tak budú môcť na mestom vytvorenom pracovisku realizovať svoje nové projekty a inovatívne nápady.

Ilustračný obrázok k článku V Poprade sa chystá unikát: Prvý mestský start-up na Slovensku!
Zdroj: Dnes24.sk

„Start-up je platforma pre mladých ľudí od 15 rokov, ktorí chcú realizovať svoje nápady a chcú na sebe pracovať. Ide o model, ktorý kedysi dávno vznikol v Amerike a odtiaľ sa rozšíril do celého sveta. Jednoducho, inovácie zažívajú veľmi silný progres. Často o takýchto start-upoch počujeme, niektoré sú vynikajúce a niektoré sa dostanú i veľmi ďaleko,“ ozrejmil, pre mnohých možno menej známy pojem, viceprimátor mesta Poprad Igor Wzoš s tým, že zrejme pôjde o prvý mestský start-up na Slovensku, v ktorom bude mať mesto nejaký podiel.

Na projekte start-upu už mesto pracuje, v krátkom čase sa dostane i na schválenie do mestského zastupiteľstva. Priestory, v ktorých by sa mladí mohli realizovať, by mali byť vytvorené priamo v centre mesta, nad kinom Tatran, ktoré sa bude digitalizovať. Tu nájdu záujemcovia pracovné stoly s počítačmi, rýchlym pripojením na internet a inou potrebnou technikou.

„Kino by sa tak v tomto prípade dalo využívať aj na start-upové konferencie, ktoré sú zaujímavé a sú magnetom aj pre ľudí žijúcich v okolí mesta a tiež pre podnikateľské subjekty, nakoľko start upy v prvom rade podporujú firmy, ktoré majú vlastný problém a hľadajú možnosti riešenia práve cez ne,“ vysvetlil Wzoš.

Mesto pre mladých pripravuje i ďalšie projekty v podobe skate parku, či výmenných pobytov študentov v talianskom meste Bassano del Grappa. Samospráva chce spolupracovať i s Mládežníckym parlamentom v Poprade na koncepcii jeho fungovania ako poradného orgánu mesta. V príprave je aj nový študijný odbor Univerzity Mateja Bela, a to v koordinácii s požiadavkami investorov. „Zámerom je stabilizovať vysoké školstvo v Poprade zriadením samostatnej fakulty s cieľom, aby sa Poprad stal študentským mestom, pretože študentské mestá majú iné tempo, inú atmosféru,“ dodal viceprimátor.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM