Ľubomír Hudačko Rozhovor

V Prešove rastie ďalší športový talent: Na Klaudiu (17) boli krátki už aj chlapci, z jej úspechov onemiete

V metropole Šariša vyrastá nejeden športový talent. Jedným z nich je aj Klaudia Lišková (17), ktorá žne krásne úspechy. Významným spôsobom totiž boduje na súťažiach. Pôvabná Klaudia nám o sebe prezradila viac.

Ilustračný obrázok k článku V Prešove rastie ďalší športový talent: Na Klaudiu (17) boli krátki už aj chlapci, z jej úspechov onemiete
Zdroj: Dnes24.sk

Prešovčanka Klaudia Lišková (17) sa venuje zaujímavému športu. Tým je armwrestling, čiže pretláčanie rukou. Všetko začalo koncom roka 2012, na podujatí Silná ruka stredoškolákov, kde ju prihlásil jej terajší učiteľ športovej prípravy Radoslav Kubánka. Ide o celoslovenskú súťaž, ktorú vyhrala trikrát za sebou. Objavil ju doterajší tréner Gabriel Harčarik a navrhol jej spoluprácu.

Úspech na juniorských MS

Klaudia sa venovala plávaniu, bedmintonu, hádzanej či basketbalu, ale napokon padla voľba práve na pretláčanie rukou. „Odozva od ľudí bola pozitívna, vraj som talent, keď hneď na prvej súťaži mám druhé miesto proti babám, ktoré sa tomu venujú dlhšie ako ja. Aj preto mi tento šport jednoducho učaroval. Hoci, nie je to klasický šport a nie je olympijský. Naša asociácia na čele s prezidentom Mariánom Čaplom sa však snaží o to, aby bolo o pretláčaní viac počuť,“ povedala.

Slovenská asociácia pretláčania rukou bola založená v roku 1993, sídlo má v Senci. Na východom Slovensku je jediným takýmto klubom AWK Prešov, ktorého členkou je aj Klaudia. Dievčatá by ste v ňom spočítali na prstoch jednej ruky. Juniorských majstrovstiev sveta sa zúčastnila raz, v Litve v roku 2014 skončila na 4. mieste. Doposiaľ je to podľa slov Klaudie jej najväčší úspech.

Do vankúša neplače

„Každý športovec chce byť v prvej trojke, no občas to nie je podľa našich predstáv a o tom je šport, keby to bolo jednoduché robil by to každý. Je to šport občas finančne náročný, no ak je človek šikovný, vie si pomôcť aj sám,“ hovorí prešovský talent. Vlani jej ME nevyšli podľa predstáv, pretože ruku mala boľavú. Aktuálne sa pripravuje na ďalšie ME, ktoré budú koncom mája. Ako hovorí, veľmi si váži výhru na Majstrovstvách Slovenska seniorok, kde porazila slovenskú reprezentantku, ktorá bola vždy lepšia ako Klaudia.

„To bol pre mňa úspech, mám doma obrovský pohár, z ktorého sa veľmi teším. A vyhrala som aj na jednej nedávnej súťaži, kde som mala asi 10 súperiek. Nastúpila som pritom po úraze, slovenské MS seniorok som preto nemohla vlani obhájiť a to kvôli ďalšiemu úrazu počas súboja. Avšak, neobmedzujem sa kvôli zraneniu, neplačem do vankúša. Idem na tréning s tým, že budem robiť to, čo mi ruka dovolí,“ pokračuje Klaudia, ktorá je pravačkou.

Porazila o generáciu staršiu Fínku

Pretláča však obidvomi rukami a vďaka tomu je dvojnásobná majsterska SR seniorok. Jej tréning znamená najmä trávenie času v posilňovni. Dôležitá je rozcvička, denne trénuje približne dve hodiny. Talentovaná športovkyňa prezradila aj to, kto je jej vzorom. „Určite je to môj tréner Gabriel Harčarik. Patrí k profesionálom a on vie presne, čo je všetko potrebné za tým stolíkom predviesť,“ vyzdvihla kvality. Zaujímavé je, že 17-ročná Klaudia na medzinárodnej súťaži Senecká ruka vlani porazila aj 30-ročnú Fínku. Podujatie vyhrala a okrem toho medzi ženami skončila tretia. Túži však po cennej medaile z väčšej súťaže, ako sú tie medzinárodné či slovenské. Na MS jej medaila ušla len o chlp.

„Najbližšie MS budú na jeseň, všetko sa bude odvíjať od mojich tréningov a disciplíny. Musím byť zdravá a potom to pôjde. Tento rok ešte patrím k juniorom. Túžim po cennejšej medaile, aby o mne vedeli aj v Európe. Láka ma aj vzpieranie, rada skúšam takéto nové činnosti. Ale nie súťažne, ostávam pri pretláčaní rukou,“ sľubuje sympatická Prešovčanka. Precestovala krajiny ako Bulharsko či Litva, najnovšie sa dala na jazykovú školu a zdokonaľuje sa v angličtine. Na súkromnom športovom gymnáziu jej vychádzajú v ústrety, najmä, keď cestuje na MS či ME. Klaudia prezradila, či súperí aj proti chlapcom a či má špeciálny rituál.

Krátki na ňu boli aj chlapci

„Na tréningoch sa snažím ísť aj proti trénerovi. Keď sa pretláčam s trénerom, ide tam hlavne o správnu techniku. Ešte však nemám toho toľko natrénované, aby som mu bola rovnocenným súperom, čo ani tak skoro nebude. Chce to viac tréningu. No v škole som už nesúťažne porazila aj chlapcov. Na súťaži sa potom občas prihodí aj to, že za mnou prídu dievčatá, či si s nimi nedám duel. Čo sa týka môjho rituálu, keď idem za stôl, snažím sa nad ničím nepremýšľať. Tréner mi povedal, že šampión nemyslí na to, či prehrá. Ide tam s tým, že ide vyhrať,“ vraví ambiciózny talent.

Ako hovorí, sebavedomie nechýba ruským súperkám a práve z nich si berie príklad. Svoje ruky si však musí aj šetriť a už sa nepúšťa do nič neriešiacich súbojov nanečisto. Riskovala by tým zbytočné zranenie. „Počas zápasu niektorí aj podvádzajú. Ja som to neskúšala, ale sú takí výmyselníci, ktorí keď prehrávajú, dvihnú lakeť alebo spravia nejaký pohyb, vďaka ktorému je zápas pozastavený. Môžu za to dostať faul a o opakovaní zápasu rozhoduje rozhodca, ten má posledné slovo,“ uviedla.

A ako vyzerajú jej tréningy? Sú zamerané na špecifické cviky, ktoré sú hlavne na techniku a samozrejme aj silu za pretláčačským stolíkom. Tlaky na lavičke, alebo mŕtve ťahy či drepy sú cvikmi, ktoré jej pomáhajú zlepšovať celkovú silu a sústredenosť na dané cviky, ktorú neskôr vie využiť za stolíkom. „Môj osobný rekord na mŕtvych ťahoch je nateraz 90 kg, čo znamená, že som od zeme vytiahla 90 kg celkom dvakrát. Niektoré dievčatá to ozaj nedvihnú, je to ťažké. Z osobných rekordov na tréningoch sa teším a mojím cieľom je zdolať 110 kg. Hlavne treba počúvať trénera. Potom už budem pripravená na Majstrovstvá Európy,“ zakončila na záver so šibalským úsmevom. Prešovskej nádeji držíme palce, aby k bohatým úspechom v kariére pribudli mnohé ďalšie. Tie jej doterajšie vo váhovej kategórii do 60 kg si môžete pozrieť v nasledujúcom prehľade.

  • MSR seniorov 2014 – 2× zlato
  • MSR juniorov 2013 – 2× bronz
  • MSR juniorov 2014 – 1× striebro, 1× bronz
  • MSR juniorov 2015 – 2× zlato
  • MSR seniorov 2015 – 1× striebro, 1× bronz
  • Judgement day (medzinárodná súťaž v Maďarsku) 2013 – 2× bronz
  • Judgement day 2014– 2× bronz
  • Judgement day 2015– 2× zlato
  • Senecká ruka (medzinárodná súťaž ) 2× zlato (juniorky), 1× bronz (seniorky)
  • SRSŠ (Silná ruka stredných škôl) 2012 – 2× striebro
  • SRSŠ 2013 – 2× zlato
  • SRSŠ 2014 – 2× zlato
  • SRSŠ 2015 – 2× zlato
  • Juniorské majstrovstvá sveta v Litve 2014 – pravá ruka 4. miesto, ľavá ruka 6. miesto
  • Grand prix Banská Štiavnica 2013 – 1× zlato, 1× striebro
  • 4. kolo SNLP (Slovenská národná liga pretláčania) 2014 – 3× zlato, 1× striebro
  • 2. kolo SNLP 2013– 2× striebro
  • 2. kolo SNLP 2014– 2× zlato, 1× striebro
  • 2. kolo SNLP 2015– 4× zlato
  • Junior Visegrad Grand Prix 2014 – 2× striebro

Môže vás zaujímať:

Talenty, ktoré preslávili naše mesto široko-ďaleko: 5 mien, na ktoré môžu byť Prešovčania pyšní

Prešov spoznal najlepšieho športovca roka 2015: Po dvanásťročnej hegemónii hádzanárov prišla zmena

Mal to byť duel ako každý iný, no ani sa len nezačal: Na prešovský ľad vyšla rolba a toto potom nastalo!

titulná foto: Kristína Torjaiová, súťažné foto: Marián Čapla

Pôvabná Klaudia na fotkách: Prešovčanka sa úspešne venuje armwrestlingu
7
Galéria
Klaudia z Prešova je talent: V armwrestlingu by naložila aj vám!
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM