Alexandra Húsková Životný štýl

Valentína na svoje 15-te narodeniny dostala krásny dar. Vyšla jej kniha, ktorú písala štyri roky

Valentíne vyšla knižka s názvom "Pokrvní". Písala ju od jedenástich rokov najprv do denníčkov s názvom "Knižka". V októbri si po tréningu atletiky sadla do auta nadšenej čitateľke žánru fantasy a zároveň jazykovej korektorke, ktorá sa rozhodla, že knihu treba vydať. Čo na to poviete? Náhoda?

Ilustračný obrázok k článku Valentína na svoje 15-te narodeniny dostala krásny dar. Vyšla jej kniha, ktorú písala štyri roky
Zdroj: Dnes24.sk

„Kniha je o obyčajnom dievčati v mojom veku, ktorá sa volá Kathrin. Žije u adoptívnych rodičov. Jedného dňa za ňou príde chlapec, ktorý jej tvrdí, že jej hrozí nebezpečenstvo a odvedie ju na inú planétu. Tam zistí, kým v skutočnosti je. Planéte ale hrozí nebezpečenstvo a treba ju obrániť pred Pánom Zla. Kniha je aj o tom, či Kathrin prevezme zodpovednosť a pomôže planétu zachrániť,“ rozpráva Vavi o obsahu knihy.

Valentína Sedileková je jemné a nežné dievča. Keď začne rozprávať, prekvapí vás svojou slovnou zásobou a dievčenskou bezprostrednosťou. O svojej knihe rozpráva so žiariacimi očami a s nadšením pravého autora, ale druhým dychom s pokorou menuje, komu všetkému je vďačná za svoj úspech. Má čerstvo 15 rokov. Je v deviatom ročníku ZŠ v Banskej Bystrici, kde žije s rodičmi a sestrou.

Písať začala v jedenástich rokoch po častiach, vždy keď sa jej niečo zaujímavé snívalo, alebo jej napadla dobrá myšlienka. Prvé zápisky sú uložené v malých zošitoch s nadpisom „Knižka“.

V trinástich rokoch si začala prepisovať „knižku“ do počítača, kde si texty neustále upravovala a prepisovala. „Niekedy sa písať dá, máte myšlienku v hlave a musíte ju dať na papier, jednoducho nemôžte ísť ani skôr spať. A sú dni, kedy to nejde, aj keby ste akokoľvek chceli :-),“ hovorí Vavi.

Má napísaných aj niekoľko poviedok, poéziu píše iba vtedy, keď má pocit, že ňou dokáže vyjadriť viac ako prózou. Najradšej má však žáner fantasy. „V tomto žánri si môžem vytvárať vlastné zákony a pravidlá a môžem sa do toho vložiť úplne celá, nemusím sa ničím riadiť. Zatiaľ čo v tom reálnom živote platia určité pravidlá, ktoré proste platiť musia a treba ich dodržiavať aj pri písaní príbehov,“ vysvetľuje Valentína. Pri písaní ju ovplyvnili Rowlingovej knihy o malom čarodejníkovi – Harry Potterovi.

Aká je cesta rukopisu k vydaniu knižky, alebo náhody neexistujú

Dáša Mellová je učiteľka slovenčiny a robí korektúry spisovateľom. Pred dvomi rokmi sa presťahovali aj s rodinou z Bratislavy do Banskej Bystrice. Jej synovia sa venujú atletike, rovnako ako aj Valentína. V októbri minulého roku boli so synom na pretekoch a tréner ju poprosil, či nemôže Valentínu odviezť domov. Predtým sa nepoznali.

Počas cesty autom Vavi medzi iným Dáši povedala o tom, že píše knihu. „Keďže som fanúšik fantasy, zaujímalo ma to. Bola som veľmi prekvapená so štýlu vyjadrovania tak mladého dievčaťa. Knihu mi poslala večer a ja som ju čítala celú noc. Štýl písania, aj samotný príbeh ma nadchol a Valentíne som povedala, že urobím všetko pre to, aby sme rukopis vydali,“ rozpráva Dáša Mellová.

Rukopis knihy poslala niekoľkým spisovateľom z OZ Generácia Nula, Petre Nagyovej-Džerengovej, Kolomanovi Kertész-Bagalovi a od všetkých dostala nadšenú spätnú väzbu.

Dáša Mellová založila občianske združenie 4YOU, ktoré má pomáhať mladým talentom. Pár dní po stretnutí s Valentínou narazila na výzvu od nadácie MMarket, ktorá vyhlásila grantové kolo. Napísala projekt na vydanie knihy, ktorý nadácia schválila. Spolok spisovateľov a básnikov OZ Generácia Nula podporil vydanie knihy a spolu našli ďalších sponzorov. V októbri minulého roku začali a v máji sa podarilo knihu vydať.

Pokrvní prinášajú posolstvo, ale aj nádej

„Rodičia boli najskôr prekvapení a udržiavali si odstup, nikto z nás veľmi neveril, že sa podarí knihu vydať,“ rozpráva Vavi. Kniha je len prvou časťou plánovanej trilógie, dej je veľmi „zamotaný“ a príbeh má neurčitý koniec. „V súčasnosti pracujem na druhom diely,“ uviedla Valentína.

„Kto si prečíta knihu, zasmeje sa na nej, poplače si, možno bude mať aj zimomriavky a bude sa báť. Keď ju dočíta, bude netrpezlivo čakať na ďalší diel. Je určená ako pre tínedžerov, tak aj pre dospelých. Nájdete v nej romantiku, napätie ale aj posolstvo, ako si treba všetko okolo nás vážiť,“ rozpráva o knihe Dáša Mellová.

Hrdinka Kathrin v knihe bojuje za záchranu planéty. V skutočnom živote je mnoho bojovníkov a Valentína sa rozhodla venovať časť výťažku z predaja knihy Svetielku nádeje v Banskej Bystrici, ktorí sa venujú deťom s onkologickým ochorením.

„Hlavná hrdinka prináša obyvateľom planéty nádej, že ich zachráni. Svetielko je tiež o nádeji v reálnom živote a preto im chcem pomôcť,“ vysvetľuje neobyčajná mladá autorka.

Krst knihy "Pokrvní"
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM