Jaroslav Dodok Životný štýl

Vedci našli najšťastnejšieho človeka na svete

Hoci šťastie je pre mnohých ľudí len prchavý okamih, vedcom z Univerzity vo Wisconsine sa po rokoch výskumu podarilo nájsť najšťastnejšieho človeka na svete. Prezradíme vám, kto sa ním stal.

Ilustračný obrázok k článku Vedci našli najšťastnejšieho človeka na svete
Foto: Jaroslav Dodok

Je ním 66-ročný tibetský mních a molekulárny genetik Matthieu Ricard. Jeho mozog podľa vedcov produkuje určitú hladinu gama lúčov, ktoré sú spájané s vedomím, pozornosťou, učením a pamäťou a nikdy predtým neboli v oblasti neurovedy zaznamenané.

Za mníchovu spokojnosť je údajne zodpovedná meditácia, ktorá dokáže pozmeniť mozog a priniesť ľuďom viac šťastia rovnako, ako zdvíhanie závaží prináša telu viac svalov. „Je to úžasný výskum, pretože dokazuje, že meditácia nie je rozjímanie pod mangovým stromom, ale dokáže zmeniť ľudský mozog a tým aj to, kým sme,“ uviedol Ricard.

Samotný mních zastáva tvrdenie, že každý človek môže byť šťastný, ak na to natrénuje aj svoj mozog. Rodák z Paríža však nemal k meditácii vždy blízko. Hoci dnes žije v odľahlej nepálskej oblasti v Himalájach a je uznávaným budhistom, v mladosti si žil bohémskym životom. Ricard vyrastal medzi intelektuálnou elitou Paríža ako syn oslavovaného slobodomyšlienkara a filozofa Jeana-Francoisa Revela a známej abstraktnej maliarky Yahne Le Toumelin.

Na návštevy k nim chodievala francúzska smotánka vrátane umelcov, hudobníkov, vedcov i filozofov. „Na obede sme mali troch nositeľov Nobelovej ceny. Bolo to úžasné,“ spomína Ricard.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM