Jaroslav Dodok Šport

Vo Wimbledone sa prepisovala história! Kto je tenisovým kráľom?

Najstarší a najpopulárnejší tenisový turnaj na svete, Wimbledon, priniesol v tohtoročnej edícii prepísanie histórie. Komu sa to podarilo? Bol to Brit Andy Murray alebo Švajčiar Roger Federer? Okrem odpovede na túto otázku nájdete v článku aj množstv

Písal sa už 126.ročník najslávnejšieho tenisového turnaja na svete. Vo finále mužskej dvojhry sa streli dvaja tenisti, z ktorých jeden sa mohol stať britským hrdinom a druhý staronovou svetovou jednotkou.

Britský hrdina bol krok od svojho najväčšieho úspechu[/size][/co­lor]

Zelený trávnik na kurtoch v All England Clube už 76 rokov nepraje britským tenistom. Posledným Britom, ktorý zdvihol nad hlavu slávnu trofej sa stal v roku 1936 Fred Perry. Veľká brána do finále bola pre Britov tabu neuveriteľných 74 rokov. Nikto neveril, že sa to môže podariť Andymu Murraymu. Stalo sa! Andy sa stal prvým britským tenistom po roku 1938, ktorý udupal posvätnú wimbledonskú trávu aj vo finále. Mohol sa stať britským hrdinom, ktorého by ospevovali naveky. Mal obrovskú šancu, no proti bol Roger Federer s obrovskou motiváciou.

Skvelý Federer prepísal históriu![/si­ze][/color]

Bývalá svetová jednotka mala šancu stať sa staronovým kráľom bieleho športu a zosadiť z trónu Novaka Djokoviča. Taktiež mohol Federer vyrovnať historickú tabuľku v počte získaných titulov vo Wimbledone a zväčšiť svoju zbierku grandslamov. O motiváciu tak mal postarané. Súboj bol spočiatku vyrovnaný, no napokon zvíťazili skúsenosti a tak celá Británia smúti. ** 4:6 7:5 6:3 6:4 pre Federera** znamená , že Švajčiar prepísal históriu!

[blockquote]Vy­rovnal rekord Samprasa v počte získaných titulov vo Wimbledone. Na wimbledonskej trofeji je vyryté meno Rogera Federera až 7 krát! Dokopy získal neuveriteľných 17 grandslamov. Vyrovnal aj rekordný zápis spomínaného Samprasa, ktorý strávil na tenisovom tróne 286 týždňov a vo veku 30 rokov a 335 dní sa stane druhou najstaršou jednotkou po Agassim! Niet pochýb, že Federer patrí medzi najlepších tenistov všetkých dôb![/blockquote]

Na Wimbledone padol svetový rekord! [/size][/color]

Medzi zaujímavosti určite patrí, že tenis na trávnatom povrchu je najpomalší .Ďalšia z rarít, s ktorou sa môžeme stretnúť len na Wimledone je to, že v prvú nedeľu turnaja sa väčšinou nehrá.

**Na Wimbledone 2009 sa odohral najdlhší zápas v histórii tenisu. Zápas trval neskutočných 11 hodín a 5 minút! **Diváci si tak mohli donekonečna vychutnávať tradičný wimbledonský pokrm – jahody so šľahačkou. Ešte taký malý dodatok. Odmena za výhru v mužskej aj ženskej časti je neuveriteľných 1,150 milióna libier!

[color=#ff0000]­Reportáže a novinky zo sveta športu vám prináša náš športový redaktor Jakub Mitter. Prečítajte si aj [link=http://www­.student24.sk/clan­ky?extend.138207_Naj­sledovanejsim-sportom-na-Slovensku-sa-stava-cyklistika]Naj­sledovanejším športom na Slovensku sa stáva cyklistika[/link] [link=http://www­.student24.sk/clan­ky?extend.138190_A­tlet-roka:-Cinan-rozrazil-vsetky-prekazky-aj-supera-:)-]Atlét roka: Číňan rozrazil všetky prekážky aj súpera :)[/link] [link=http://www­.student24.sk/clan­ky?extend.138162_Skve­ly-triumf-Sagana!-Vyhral-6–etapu-na-Tour-de-France-]Skvelý triumf Sagana! Vyhral 6. etapu na Tour de France[/link]

student24/Jakub Mitter foto: tasr

tenis
15
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM