Kornel Kubík Udalosti

Voices Live 34: Jeden večer a veľa zážitkov

V bratislavskom Divadle Tower Stage sa vo štvrtok 24. apríla o 19-tej hodine odohrala v poradí už 34. Voices Live. Predstavila sa nej speváčka Zuzana Homolová, kapela Bad Karma Boy, herečka Zuzana Kronerová či projekt Učíme pre život.

Ilustračný obrázok k článku Voices Live 34: Jeden večer a veľa zážitkov
Zdroj: Dnes24.sk

Voices Live je dvojhodinové verejné kultúrne podujatie, ktoré sa organizuje pravidelne niekoľkokrát za rok. Ide o snahu zviditeľniť súčasnú slovenskú umeleckú tvorbu ako aj občianske spoločnosti. Podujatia sú organizované veľmi pestrou formou. Okrem rozhovorov so zaujímavými hosťami zažijete aj premietanie filmov, koncerty mladých slovenských skupín a čítačky pôvodnej slovenskej literatúry. „Lajfky“ sa riadia heslom: Jeden večer a veľa zážitkov.

Folk, pán Žltý a zlá karma

Prvým hosťom večera bola hudobníčka Zuzana Homolová. V roku 1968 študovala vo Francúzsku a tento rok získal jej folkový album Ňet vekšeho rozkošu nomináciu na album roka v kategórii World music. Zahrala a zaspievala dve pesničky. Druhá pieseň bola o tom ako sestra otrávila brata. Mala k nej pripravenú pútavú historku, prečo jej nemohli túto baladu odvysielať.

Pán Žltý bol druhým hosťom 34-tej „lajfky“. Grafický dizajnér Martin Jenča vytvára vizuály pre festival Pohoda. Má rád, keď ho označujú ako heart directora – človeka, ktorý svoju prácu robí so srdcom a dušu. I naďalej ostáva tajomstvom, prečo sa Martin prezýva pán Žltý. So svojimi dcérami má metalovú kapelu Toxic Pony a v nej nosí meno Dark Dior. V máji chystá konferenciu, na ktorej stretnete veľa odborníkov z rôznych zameraní v oblasti dizajnu zo Slovenska ale aj zo zahraničia.

Nasledoval krátky film o konferencii Učíme pre život. Učitelia zo slovenských škôl si na nej vymieňajú svoje skúsenosti, načerpávajú nové nápady a inšpirácie.

Mladá trojčlenná slovenská kapela Bad Karma Boy zahrala dve skladby z ich debutového eponymného albumu. Názov skupiny je trochu ironický ako povedal spevák a gitarista Juraj Marikovič, známy zo skupiny Para. Hovorí, že ich nesprevádza žiadna zlá karma, ale názov Good Karma Boy by vyznel blbo.

Medzi divákmi panovala príjemná a uvoľnená atmosféra. „Najviac sa mi páčila kapela Bad Karma Boy. Veľmi dobre sa počúval. Škoda, že zahrali len dve pesničky,“ povedala nám diváčka Veronika, ktorá bola na Voices Live po prvýkrát.

Nová dráma aj Pekelná muzika

Herečka a čestná riaditeľka festivalu Zuzana Kronerová a Vladislava Fekete, organizátorka festivalu, prišli spoločne porozprávať čo bude čakať na návštevníkov tohtoročného festivalu Nová dráma. Na podujatí vás budú čakať inscenácie súčasnej slovenskej a svetovej drámy. Tento rok sa festival odohrá už desiaty raz. Uskutoční sa v strede mája a bude trvať skoro týždeň.

Na rad prišlo čítanie úryvku z knihy Pekelná muzika. Autorom je Pišta Vandal, vlastným menom Štefan Chrappa, ktorého bolo plné pódium. Suverénne si vzal mikrofón. Na to moderátorka Andrea Gajdošová poznamenala: „Dať hosťovi mikrofón je niekedy nebezpečné.“ V prípade hudobníka, spisovateľ a redaktora náboženskej relácie Vandala, ktorý je veľmi svojská a nespútaná osobnosť, to bolo, s humorom povedané, dosť nebezpečné.

Člen metalových skupín Čad a Vandali napísal 3 detské knižky, cestopis, román a okrem toho vydal aj štyri básnické zbierky. Básne začal písať, pretože chcel, aby ho balili baby a prózu, preto, aby si zarobil. Je aj riaditeľom knižného vydavateľstva. Nedávno mu vyšla nová kniha s názvom Prototyp Eva. Bolo možné si ju spolu aj s Pekelnou muzikou priamo na akcii aj zakúpiť za čiastku, ktorú vy uznáte za vhodnú. Okrem toho má Pišta aj vlastnú zábavnú talkshow Obludárium. Mimochodom, Štefan Chrappa vyštudoval slovenčinu a poľštinu. Niekoľko rokov učil na univerzite v Bratislave.

Pozrite si záznam

Štvrtkový Voices Live 34 uzavrela s dvomi pesničkami Zuzana Homolová. Z každej „lajfky“ sa vyhotovuje aj videozáznam. Pozrieť si ho môžete na na www.metoo.sk/voicestv. Objavíte tam aj vtipne podané vysvetlenie, prečo je metal mucha.

Ďalšia Voices Live sa uskutoční 19. júna 2014. Program zatiaľ zostáva prekvapením. Ďalšie zaujímavé projekty, ktoré organizuje nezisková organizácia Voices nájdete na www.voices.sk.

Student24/Martina Trepáková
Foto: Boris Németh, www.facebook.com/voices.sk

Voices Live 34: Jeden večer a veľa zážitkov
13
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM