Jaroslav Dodok Od Vás

Vražda opäť prednášal na Katolíckej univerzite

Reportér denníka SME, Daniel Vražda, prednášal na Katedre žurnalistiky Filozofickej fakulty Katolíckej univerzity na tému mediálna manipulácia.

Besedu otvoril so slovami, že vo svojej praxi sa tiež neraz dopustil manipulovania. Podľa Vraždu však u novinára dochádza k vedomej a nevedomej manipulácii.** „Niekedy si človek ani neuvedomí, že manipuluje, pretože je presvedčený, že to, čo píše, je pravda. To sa dá ešte ospravedlniť. Najväčšou tragédiou však je, ak novinár vedome zavádza čitateľov,“** do­dal.

[blockquote]Vo svojej prednáške sa zameral na najvyužívanejšie spôsoby manipulácie slovenských novinárov. Študentom ozrejmil aj mediálnu situáciu v čase vlády Vladimíra Mečiara. Podľa Vraždu sa práve Mečiarova vláda spája so začiatkom neštandardného správania médií. „Či to bol denník Slovenská republika, alebo denník SME, obe tieto periodiká vedome manipulovali s verejnou mienkou,“ konštatoval. [/blockquote]

Kritikou nešetril ani súčasné médiá, ktoré často zavádzajú titulkami a neoverenými informáciami. Na adresu komerčných televízii sa vyjadril rovnako negatívne. „U oboch najsledovanejších slovenských televízii môžeme sledovať predávanie reklamy a vysielacieho času, pretláčanie politikov na televízne obrazovky a spoluprácu s finančnými korporáciami,“ povedal.

Vražda sa vyjadril aj k ideologickému zameraniu slovenských periodík.** „Súhlasím s tým, že na Slovensku prevládajú pravicové médiá a prakticky tu neexistuje celoslovenský ľavicovo orientovaný denník. Som tiež toho názoru, že je nutné deklarovať pozíciu každých novín. Bolo by to voči čitateľom korektné,“** konštatoval.

Po prednáške dostali študenti priestor na otázky. Otvorila sa živá diskusia.// „Nie je dôležité, o čom píšete, ale to, ako to píšete,“ týmito slovami sa Vražda rozlúčil s účastníkmi besedy. Študentské reakcie boli kladné. //„Priznám sa, môj postoj voči denníku SME nie je pozitívny a vôbec ho nepovažujem za najobjektívnejšie médium na Slovensku. Napriek tomu však oceňujem úprimnosť Vraždu, ktorý si nekládol servítku pred ústa a poukázal na nedostatky aj vo svojich vlastných radoch,“ vyjadrila sa jedna zo zúčastnených študentiek.

Daniel Vražda neprednášal na pôde Katolíckej univerzity prvýkrát. V marci viedol so študentmi besedu na tému vzťah novinára a PR agentúr.

student24/tasr foto: tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM