Kornel Kubík Rôzne

Výnimočný projekt holandskej univerzity: V centre mesta vznikne raj pre surferov

Ideálne podmienky pre športových nadšencov sa zväčša nachádzajú vo voľnej prírode ďaleko od veľkomiest. Nový projekt z dielne vysokej školy Delft University of Technology však pripravuje zmenu – milovníci vodných športov si budú môcť užiť vlny uprostred Rotterdamu.

Ilustračný obrázok k článku Výnimočný projekt holandskej univerzity: V centre mesta vznikne raj pre surferov
Zdroj: Webnoviny.sk

V centre druhého najväčšieho holandského mesta vznikne nový ekologický vodný park, ktorý sa má stať rajom pre surferov a milovníkov vodných športov. Projekt s názvom RiF010 je súčasťou mestského rozvojového programu v Rotterdame, ktorého cieľom je oživiť verejný priestor prostredníctvom športu a rekreácie. Vodný park, ktorý má vzniknúť v centre mesta na kanáli Steigersgracht, poskytne priestor pre surferov, kajakárov i potápačov a zároveň ekologicky vyčistí vodu v kanáli.

Nová mestská atrakcia má zahŕňať umelú vlnu, ktorá sa bude tvoriť každých 14 sekúnd a dosiahne výšku 1,5 metra. Premyslený systém okrem rozvoja športu pomôže vyčistiť vodu v kanáli. Tá sa následne využije v ďalších zelených projektoch v Rotterdame vrátane výstavby nového mlynu na výrobu elektrickej energie, ktorý bude ležať neďaleko vodného areálu a po dokončení by umelú vlnu mohol poháňať, čím by uzavrel zelený kolobeh. Ekologický projekt, ktorý do centra mesta privedie novú turistickú atrakciu, by mal byť dokončený v lete budúceho roku.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM