Kornel Kubík Rôzne

Výnimočný projekt pre najlepších absolventov: Po úspechu vo svete štartuje na Slovensku

Už aj na Slovensku prebieha program Teach for All určený absolventom vysokých škôl, ktorý úspešne funguje vo viac ako 30 štátoch sveta. Jeho hlavnou misiou je pritiahnuť mimoriadne schopných mladých ľudí do školstva.

Ilustračný obrázok k článku Výnimočný projekt pre najlepších absolventov: Po úspechu vo svete štartuje na Slovensku
Zdroj: Dnes24.sk

V rámci programu Teach for Slovakia talentovaní absolventi slovenských a zahraničných univerzít si na dva roky vyskúšajú prácu učiteľov v základných školách najmä na východnom Slovensku v lokalitách s vysokou mierou nezamestnanosti, kriminality a sociálneho vylúčenia. Slovensko je prvou krajinou V4, ktorá získala licenciu na realizáciu programu Teach for All, úspešne fungujúceho vo viac ako 30 štátoch sveta. Účastníkov pilotného slovenského ročníka prijme v piatok (18.7.) prezident SR Andrej Kiska, ktorý nad ním prevzal záštitu.

Z 220 prihlásených záujemcov vybrali organizátori prísnym sitom 15 najtalento­vanejších absolventov slovenských a zahraničných vysokých škôl rôznych odborov. „Hlavnou misiou programu je pritiahnuť mimoriadne schopných mladých ľudí do školstva. Aj keď sa v živote plánovali venovať niečomu inému, aby sa aspoň na nejaký čas ponorili do škôl a venovali svoj veľký talent deťom. Zároveň možno jedného dňa budú môcť vďaka tomu, čo zažili na školách, školstvu pomôcť aj na systematickej úrovni z pozícií v biznise, médiách či politike, keď budú mať moc o veciach rozhodovať,“ vysvetlil zakladateľ a riaditeľ programu Teach for Slovakia Stanislav Boledovič.

Skúsení mentori zo zahraničia

Mladých učiteľov bude „koučovať“ medzinárodný šesťčlenný tím skúsených mentorov, ktorého súčasťou sú dvaja Slováci, Američanka, Angličanka, Talianka a Ind. Všetci majú skúsenosti s programom Teach for All v rôznych štátoch sveta. Pôvodom Slovenka Anna Maarová, absolventka Kings College a Oxfordu, pôsobila v triedach v najchudobnejších častiach Londýna, Kolumbie a Nepálu, kde pomáhala meniť osudy detí. Neskôr si vyskúšala prácu mentorky v programoch Teach First a Teach for Thailand. V slovenskom programe bude šéfkou školiaceho tímu. „Páči sa mi vízia, že všetci žiaci raz získajú vynikajúce vzdelanie. Oceňujem tiež samotný prístup, že sa snažíme dostať do tohto vzdelávacieho procesu lídrov, pretože to považujem za najväčší problém, s ktorým sa musíme popasovať,“ uviedla Maarová.

Ďalším z koučov bude Ind Abhik Bhattacherji. „Za dva roky učenia v Indii som zistil, že aj z najchudobnejších detí sa môžu stať skvelí lídri, ak dostanú príležitosť a kvalitné vzdelanie. Na vlastné oči som to zažil, ‚moje‘ deti sa stali úspešnými na akademickej pôde aj v iných oblastiach života,“ povedal Bhattacherji.

Čo čaká mladých učiteľov

V lete čaká na účastníkov programu intenzívna mesačná príprava vo Vysokých Tatrách, aby sa mohli v septembri naplno zhostiť svojej úlohy vo východoslovenských základných školách. Členovia Teach for Slovakia budú zamestnancami školy na plný úväzok, no v porovnaní so svojimi kolegami budú mať povinností viac. „Sú pripravení venovať sa deťom nielen počas pracovného času, ale aj popoludní a po večeroch. Budú navštevovať rodiny a komunity a budú mať pravidelné víkendové školenia a aktivity,“ priblížil Boledovič.

Cieľom organizátorov je pomôcť približne 10.000 deťom v horizonte piatich rokov a zároveň pritiahnuť do školstva 1000 mladých ľudí, ktorí dokážu vytvoriť významný tlak na jeho zlepšenie vo výhľade 10 až 20 rokov z rôznych pozícií v biznise, školstve a politike. "Program sa na celom svete realizuje ako občianska iniciatíva najmä vďaka príspevkom individuálnych darcov, úspešných manažérov či podnikateľov, ktorí chcú prispieť na prospešnú vec. Veríme, že si získa aj srdcia ľudí na Slovensku, že vďaka ich podpore budeme môcť v ďalšom roku zapojiť do programu dvakrát až trikrát toľko účastníkov a ich počet bude postupne narastať,“ uzavrel Boledovič.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM