Jaroslav Dodok Univerzity

Výstavbu internátu Trnavskej univerzity doteraz prerušili šesťkrát

Dočká sa Trnavská univerzita nového internátu s jedálňou, barom, telocvičnou či s viacúčelovou sálou? Výstavba internátu sa začala v roku 2005, avšak stavba bola odvtedy už šesťkrát prerušená, naposledy v júni 2011. Dôvodom bol vždy nedostatok finančných prostriedkov od ministerstva školstva.

Ilustračný obrázok k článku Výstavbu internátu Trnavskej univerzity doteraz prerušili šesťkrát
Foto: Jaroslav Dodok

Uspela v rámci výzvy agentúry pre európske štrukturálne fondy a časť z poskytnutých 4,6 milióna eur s päťpercentnou spoluúčasťou použije na dostavbu objektu na Rybníkovej ulici v Trnave.

Výstavba internátu sa začala v roku 2005, avšak stavba bola odvtedy už šesťkrát prerušená, naposledy v júni 2011. Dôvodom bol vždy nedostatok finančných prostriedkov od ministerstva školstva. Prísľub z európskych fondov dáva reálnu nádej, že do apríla 2015 bude stavebná časť konečne hotová. TASR informovala prorektorka TU Blanka Kudláčová.

Škola sa však zatiaľ nemôže tešiť ani na to, že v apríli 2015 zariadenie pre študentov na Rybníkovej ulici aj otvorí. Peniaze na zariadenie totiž projekt neposkytne.„Budeme sa snažiť získať ich z ďalších výziev alebo si zoberieme úver, ktorý budeme splácať z poplatkov ubytovaných,“ uviedla prorektorka Blanka Kudláčová. Okrem dostavby internátu sa z poskytnutej sumy bude opravovať aj vstupná hala a zázemie hlavnej budovy TU na Hornopotočnej u­lici.

Podľa vedúceho technicko-investičného úseku na rektoráte TU Ľubomíra Krišicu sa doteraz na stavbe internátu viac stálo ako pracovalo. „Zo siedmich rokov od položenia základného kameňa boli práce prerušené spolu na 56 mesiacov,“ konštatoval Krišica. Odvtedy, čo šiestykrát stavbu vlani zastavili, na nej nikto ani tehlou nepohol. S dodávateľom prác má škola uzatvorenú zmluvu, na základe ktorej stavia iba do objemu, na ktorý sú peniaze. „Zadarmo vám teraz nikto robiť nebude,“ dodal Krišica. Náklady sa predlžovaním podľa jeho odhadu navýšili za tie roky zhruba o 30 percent.

Trnavská univerzita je dlhodobo jedinou vysokou školou na Slovensku, ktorá nemá vlastné ubytovacie zariadenie. Podľa Kudláčovej ubytováva asi 800 študentov ročne v zazmluvnených zariadeniach v Trnave a jej okolí. Nový internát s 320 lôžkami umožní ukončiť zmluvy najmä s ubytovňami mimo mesta. Nový internát je sedempodlažný, okrem ubytovacej časti bude v ňom jedáleň, bar, práčovňa, telocvičňa i viacúčelová sála.

student24/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM