Jozef Milan Univerzity

Z Filozofickej fakulty KU unikli informácie o odmenách: Dekan zvažuje právne kroky

Portál vas.cas.sk informoval o mimoriadnych odmenách vo výške 243 311 eur pre 85 zamestnancov, ktoré podpísal dekan Filozofickej fakulty KU v roku 2013. Šesť pracovníkov z celkového počtu dostalo 114 028 eur. Bývalý rektor Tadeusz Zasepa uviedol, že na iných fakultách sa vyplácali tretinové odmeny.

Ilustračný obrázok k článku Z Filozofickej fakulty KU unikli informácie o odmenách: Dekan zvažuje právne kroky
Zdroj: Dnes24.sk

Podľa denníka najnižšia odmena pre dekanovu tajomníčku Máriu Debnárovú bola tesne nad 10-tisíc eur, pričom prodekan Ján Hrkút dostal viac ako 30-tisíc eur. To, za čo ich dostali, hovorca univerzity František Trstenský odmietol komentovať. Bývalému rektorovi Tadeuszovi Zasepovi neprekážala iba výška udeľovaných odmien, ale hlavne snahy dekana FF KU Marián Kuna, ktorému v apríli t.r. napísal: „Nevytvárajte opäť raz falošnú verejnú mienku zasielaním okružných listov pre malichernosti. Radšej pomôžte rozvoju KU. Toto je moje napomenutie a záverečné odporúčanie do Vášho budúceho pôsobenia na Filozofickej fakulte KU. Prosím, oceňte, že som doteraz nesiahol na Váš osobný plat, i keď by na to bolo veľa dôvodov. Ak však nezačnete rešpektovať štatutára univerzity a neprestanete sa cez zákulisia snažiť riadiť univerzitu, Vaša kariéra neskončí dobre.“ V máji ale Zasepa odstúpil zo svojej funkcie, pretože univerzita podľa neho nerobila nič s pochybným financovaním aktivít na Pedagogickej fakulte.

Stanovisko dekana Filozofickej fakulty

Dekan Filozofickej fakulty Katolíckej univerzity v Ružomberku Marián Kuna povedal, že fakulta zvažuje právne kroky na ochranu svojho mena. „Je poľutovaniahodné, že viaceré médiá zverejnili zavádzajúce informácie o Filozofickej fakulte KU, ktoré porušujú nielen dobré mravy, ale aj platnú legislatívu. Odmeňovanie pracovníkov sa deje v súlade s platnou legislatívou. Podľa zákona sú všetky verejné informácie k dispozícii a osobné informácie nie je možné poskytovať. Ak niekto robí inak, buď úmyselne zavádza alebo je zavedený, respektíve koná v rozpore so zákonom,“ dodal Kuna.

Stanovisko vedenia KU

Vedenie Katolíckej univerzity v Ružomberku sa bude zaoberať mimoriadnymi odmenami pre zamestnancov jej Filozofickej fakulty. „Hoci išlo o odmeny za rok 2013, súčasné vedenie Katolíckej univerzity, ktoré nastúpilo až v júni 2014, sa bude touto záležitosťou zaoberať. Snahou nového vedenia je prijať taký model priznávania odmien, ktorý bude primeraný podaným výkonom a zároveň bude motivačný,“ uviedlo vedenie Katolíckej univerzity v Ružomberku.

súvisiace články:

zdroj: vas.cas.sk/ liptov.sme.sk/ ku.sk; ilustračné foto: T2.sk;

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM