Rastislav Búgel Ostatné

Za krv dostanú internát

Každoročne sa v rámci Nitrianskych univerzitných dní koná akcia pod názvom Kvapka krvi. Najvzácnejšiu tekutinu mohli prísť dnes darovať študenti Slovenskej poľnohospodárskej univerzity, ale taktiež študenti Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre do

Túto možnosť využili mnohí študenti a od rána mali zdravotníci plné ruky práce. Darujúci boli prevažne študenti SPU. Júlia Jankovičová, študentka 2. ročníka na SPU, nám povedala, že chodí darovať krv, ale sama by nešla. „Takto je to lepšie. Mám kamarátov okolo seba a náhodou ak by mi prišlo zle, tak sa rýchlo vyveziem výťahom na izbu,“ zdôvodnila, prečo chodí radšej darovať krv na takéto akcie. Na rozdiel od Janky, Libuša a Adriana mali iný dôvod prečo sem dnes prišli. „Dostaneme navyše 20 bodov a to nám pomôže získať internát aj na budúci rok." Chlapi, ktorí boli vysmiati od ucha k uchu, nám povedali, že sú tu prvýkrát, aj keď sú už štvrtáci. Ako nám povedal Lukáš, prišiel darovať krv z vlastného presvedčenia.

Niektorí darovanie krvi zvládali hravo, len okolo 11.30 hod. prišlo nevoľno jednej zo študentiek. Hneď prvú pomoc poskytli dobrovoľníci z Červeného kríža a na miesto pribehla službukonajúca lekárka. Je už v podstate jedno, aké dôvody študenti, darcovia krvi, mali, ale dôležité je to, že sa zúčastnili a možno ani netušiac, že práve v tejto chvíli tým niekomu zachránili život.

Akcia organizovaná pod záštitou Národnej transfúznej stanice Nitra a Červeného kríža tak splnila svoj účel. Spojila mladých ľudí za dobrú vec.

Autor: Anna Gurovičová

studentska_kvapka
6
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM