Kornel Kubík Rôzne

Za rok u nás zanikli aj vznikli desiatky škôl: Koľko takých bolo základiek či gymnázií?

Počas minulého školského roka skončilo na Slovensku dohromady 49 škôl. Zároveň pribudlo takmer 40 nových. Zatiaľ čo najviac zaniknutých škôl bolo štátnych, naopak, nové pribudli väčšinou súkromné alebo cirkevné.

Ilustračný obrázok k článku Za rok u nás zanikli aj vznikli desiatky škôl: Koľko takých bolo základiek či gymnázií?
Zdroj: Webnoviny.sk

Zo 49 zaniknutých škôl je 42 štátnych, sedem súkromných a žiadna cirkevná. Z toho úplne zaniklo 41 škôl, ďalších osem sa zlúčilo s inými. Najčastejším dôvodom vyradenia školy zo siete bolo, že ju navštevovalo málo detí. A teda zriaďovatelia nemali dostatok peňazí na prevádzku, keďže školy sú financované na žiaka.

Najviac škôl, ktoré od septembra 2013 do augusta 2014 zatvorili svoje brány, boli školy štátne a základné. Zaniknutých základných škôl je 27, z toho 26 štátnych a jedna súkromná. V minulom školskom roku skončilo aj sedem škôlok, tri gymnáziá a 12 stredných odborných škôl.

V uplynulom roku však školy aj vznikali. Nových škôl bolo dohromady 36, z toho 13 vzniklo zlúčením. Zo zaradených škôl do siete bolo len sedem štátnych, ostatné sú súkromné alebo cirkevné. Najviac vzniklo škôlok, a to 16, z toho 11 bolo súkromných, tri štátne a dve cirkevné. Základných škôl vzniklo 12, gymnázií štyri – všetky cirkevné, stredné školy vznikli štyri.

Foto: ilustračné

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM