Jaroslav Dodok Kultúra

Začal sa siedmy ročník filmového festivalu Cinematik

Milovníkom filmového umenia otvoril v Piešťanoch brány 7. ročník Medzinárodného filmového festivalu Cinematik.

Predstavia sa slovenské i zahraničné filmy[/size][/co­lor]

Na štyroch miestach kúpeľného mesta budú do štvrtka 13. septembra prebiehať projekcie slovenských i zahraničných filmov, doplnené o stretnutia odbornej verejnosti i záujemcov o vývoj v oblasti pohyblivých obrázkov.

Slávnostné otvorenie festivalu sa konalo v Dome umenia a nieslo sa aj v znamení životného jubilea čestnej prezidentky festivalu, herečky Božidary Turzonovovej. Záštitu nad festivalom prevzal minister kultúry Marek Maďarič. Súčasťou otváracieho večera bolo premiérové uvedenie slovenského filmu Až do mesta Aš za účasti jeho tvorcov.

Nechýbajú ani Študentské Oscary[/size][/co­lor]

Program Cinematiku je rozdelený do viacerých nesúťažných sekcií – v Cinematik Homage premietnu tri filmy – okrem Božskej Emy s B. Turzonovovou aj** Slnko v sieti Štefana Uhera** pri príležitosti päťdesiatky tejto prelomovej slovenskej snímky a **Jaskyňu zabudnutých snov **Wernega Herzoga k tvorcovej sedemdesiatke.

Ďalšími sekciami sú Cinematik Jr., Kinema Choice, Rešpekt: Leos Carax, Za hranicou kultu: Western inak, Zakázané filmy, Študentské Oscary a ďalšie.

V ponuke je 100 filmových projekcií[/si­ze][/color]

Súťažnou sekciou je Čo dom dal, kde sa predstavujú mladí domáci tvorcovia s aktuálnou tvorbou a hlavnou je Meeting Point Europe (Miesto stretnutia Európa), do ktorej nominujú snímky z rokov 2011–2012 mladí európski kritici. Spolu je to zhruba stovka filmových projekcií, doplnená o seminár o koprodukcii dokumentárnych filmov v Európe, prednáškou o zakázaných filmoch, výstavou Tri dámy slovenského divadelného kostýmu s prácami Ludmily Purkyňovej, Heleny Bezákovej a Stanislavy Vaníčkovej, koncertným vystúpením a predovšetkým neformálnymi stretnutiami tvorcov filmov a ich fanúšikov.

Medzinárodný filmový festival Cinematik Piešťany je realizovaný s finančnou podporou Audiovizuálneho fondu a Ministerstva financií SR, hlavným organizátorom je MFF Piešťany, o. z., spoluorganizátorom je Mesto Piešťany.

student24/tasr foto: archív ST24

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM