Jaroslav Dodok Ostatné

Začali sa Dni Dobrovoľníctva. Zapojí sa aj Lukáš Latinák

Tisícky ľudí s dobrým srdcom sa dnes rozhodli nezištne pomôcť a podporiť tak dobrovoľníctvo na Slovensku. Možnosť zapojiť sa do rôznych aktivít, činností, či podujatí sa dá v neziskových, mimovládnych a dobrovoľníckych organizáciách.

Občianske združenie C.A.R.D.O. už po štvrtý rok organizuje Dni Dobrovoľníctva 2012. My sme sa zúčastnili na tlačovej konferencii, ktorá sa venovala nielen prebiehajúcemu podujatiu, dobrovoľníctvu ako takému, ale aj predstavovaniu publikácie „Dobrovoľníctvo – vlastnosť srdca“.

Nechýbal ani herec Lukáš Latinák[/color][/si­ze]

Ako hostia a diskutujúci sa do besedy aktívne zapojili Zuzana Vinklerová – výkonná riaditeľka občianskeho združenia C.A.R.D.O. , Jozef Mikloško – ambasádor Európskeho roku aktívneho starnutia a solidarity medzi generáciami, Oľga Algayerová – poradkyňa predsedu vlády SR, Petra Nagyová-Džerengová – námestníčka primátora hlavného mesta Bratislava, Katarína Bachratá – autorka publikácie ,,Dobrovoľníctvo – vlastnosť srdca“, známy herec Lukáš Latinák a iní.

„Na dobrovoľníctve je najkrajšie to, že aj keď človek venuje svoj čas, skúsenosti a mnohokrát aj financie v prospech iných, zároveň ho to obohacuje o nové skúsenosti, zážitky a priateľov,“ //vyjadrila sa Oľga Algayerová.** „Nielen ja sa snažím pomáhať, ale vediem k tomu aj svoje deti,“** //dodala Petra Nagyová-Džerengová.

Pomáhať budú ľudia z celého Slovenska, pridajú sa aj známe osobnosti[/co­lor][/size]

Počas Dní dobrovoľníctva budú po celom Slovensku prebiehať aktivity zamerané na zviditeľnenie dobrovoľníctva, získanie nových dobrovoľníkov a umožnia ľuďom získať pozitívnu skúsenosť s dobrovoľníctvom. **Interaktívnou formou sa do Dní dobrovoľníctva zapojí aj širšia verejnosť na Primaciálnom námestí, kde budú neziskové, mimovládne a dobrovoľnícke organizácie prezentovať svoje aktivity, a to v piatok a v sobotu od 10.00 do 18.00 hod. **O Dňoch dobrovoľníctva sa prostredníctvom prezentácie a výstavy budú môcť dozvedieť aj návštevníci nákupného centra Eurovea v piatok od 16.00 do 19.00.

Na podujatí sa zúčastnia aj známe osobnosti. Lukáš Latinák a Juraj Kemka pomôžu v Domove dôchodcov Hestia v Bratislave. „Človek sa počas roka snaží rozumne rozdeliť svoj čas medzi prácu a rodinu a mnohokrát mu nezostáva priestor na ďalšie aktivity a tak sú tieto dva dni v roku skvelým pripomenutím toho, že aj my môžeme niečo spraviť dobrovoľne pre iných ľudí,“ **vysvetlil Lukáš Latinák dôvody, prečo sa snaží každoročne zapojiť do tohto podujatia. **Tanečník Laci Strike dobrovoľne pomôže so svojimi priateľmi pri natieraní zastávky v Handlovej.

Každý môže byť dobrovoľníkom[/co­lor][/size]

Publikácia Dobrovoľníctvo – vlastnosť srdca, ktorú predstavilo občianske zruženie C.A.R.D.O. približuje 33 ocenených dobrovoľníkov roku 2011 a ich dobrovoľnícke aktivity. Ocenenia získali v rôznych kategóriách ako napríklad Dobrovoľník pre životné prostredie, Dobrovoľník v oblasti vzdelávania, Dobrovoľník pracujúci s deťmi a mládežou, Zahraničný dobrovoľnik roka a ďalšie. Pohľad na ocenených dobrovoľníkov v publikácií dáva jasne najavo, že dobrovoľníkom sa môže stať takmer každý, či už ide o študenta, učiteľa, architekta, ekonómku alebo dôchodcu.

**„Na práci dobrovoľníkov je veľmi obdivuhodné, že vo voľnom čase venujú svoje srdce druhým. A platí to, čo je uvedené v úvode publikácie: Peniaze sú užitočné, ale láska, opatera a starostlivosť, ktorú ponúkame iným, sú oveľa dôležitejšie,“ **povedala autorka publikácie Katarína Bachratá.

student24/Matej Dugovič foto: Matej Dugovič

dd2012 nové
12
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM