Kornel Kubík Rôzne

Začali sa ústne maturity: Na školách nechýbal stres ani šťastie pri ťahaní otázok

Na slovenských stredných školách sa dnes začali ústne maturity. Maturanti si na jednotlivých školách k zelenému stolu sadajú v rôznych termínoch oddnes do 6. júna, keďže dátumy určujú odbory školstva na obvodných úradoch.

Ilustračný obrázok k článku Začali sa ústne maturity: Na školách nechýbal stres ani šťastie pri ťahaní otázok
Zdroj: Webnoviny.sk

Niektorí maturanti na bratislavskom Gymnáziu Pankúchova 6 mali dnes šťastnú ruku, iným vytiahnuté otázky „nesadli“. „Zatiaľ mám za sebou matematiku, tá dopadla nad moje očakávania. Vytiahla som si, čo som chcela. Čaká ma ešte náuka o spoločnosti a na ďalší deň slovenčina,“ hovorí maturantka Kristína. V prípade, že zmaturuje s dobrými známkami, má namierené na univerzitu v britskom Manchestri, kde plánuje študovať biznis.

S výberom otázok naopak nebol spokojný jej spolužiak Michal. „Bolo to trochu stresujúce, lebo som si zo slovenčiny vytiahol, čo som nevedel,“ priznáva. Komisia však podľa neho bola dosť zhovievavá. Dnes ho ešte čaká matematika. Na tú sa nebojí. S výsledkom maturitného testu z matematiky je spokojný. Michal chce po ukončení gymnázia pokračovať v štúdiu informatiky na Slovenskej technickej univerzite v Bratislave.

Prísnejšie pravidlá

Výsledky písomných maturít, ktoré žiaci písali v marci, hrajú už druhý rok v celkovom hodnotení maturantov väčšiu rolu než v minulosti. Ak žiak predtým dostal z ústnej maturity jednotku až trojku, mohol mať z testu a slohu aj nula bodov, aj tak zmaturoval. Podľa súčasných pravidiel však študent, ktorý chce byť úspešný, musí okrem známky 1, 2 alebo 3 z ústnych maturít, dosiahnuť viac ako 33 percent z testu zo slovenčiny či cudzieho jazyka alebo viac ako 25 percent zo slohu. Ak dostane na ústnej maturite známku 4, uvedenú percentuálnu úspešnosť musí dosiahnuť v oboch prípadoch. V minulom školskom roku tak písomnými maturitami neprešlo vyše 1300 maturantov.

Niektorí sa ani „neprebojovali“ k maturite

Zástupca riaditeľky na petržalskom Gymnáziu Pankúchova 6 Pavol Hason predpokladá, že z vyše stovky tohtoročných maturantov určite neprejdú prvým termínom všetci. Šiesti žiaci sa v tomto školskom roku ani „neprebojovali“ k maturite, keďže neukončili ročník. V auguste ich tak čakajú opravné skúšky a v septembri maturita. Zástupca, ktorý v škole koordinuje maturity, hovorí, že takéto prípady v minulosti nemávali. „Dnes je to bežné,“ dodáva. Vlani mali aj študentov, ktorým nevyšiel ich prvý pokus zmaturovať v septembri a tak robili reparát ešte vo februári. "Úroveň celkovo klesá a máme tu aj žiakov, ktorí kedysi chodili do učňoviek alebo na iné typy škôl,“ zdôvodnil. Za najväčší problém v školstve považuje financovanie na žiaka, v dôsledku čoho podľa neho školy prijmú hocikoho.

Na tomto gymnáziu dnes maturantov skúša osem komisií. Žiaci maturujú zo slovenčiny, angličtiny, náuky o spoločnosti, dejepisu, biológie a matematiky. Ďalšie predmety prídu na rad v najbližších dňoch. Podľa Hasona sedia v trojčlenných komisiách dvaja učitelia z domácej školy, jeden je prizvaný z inej školy. „Členovia komisií boli zatiaľ s odpoveďami žiakov veľmi spokojní,“ pochvaľuje si zástupca.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM