Lucia Lauková Rôzne

Základná škola je v dezolátnom stave: Žiakov musia presťahovať

Stav v akom je základná škola v Nitre už ďalej nevyhovuje technickým podmienkam. Mesto našlo riešenie ako týmto žiakom dopriať bezpečné vyučovanie.

Ilustračný obrázok k článku Základná škola je v dezolátnom stave: Žiakov musia presťahovať
Zdroj: TASR

Po skončení jarných prázdnin sa od pondelka 29. februára žiaci druhého stupňa Základnej školy Tulipánova v Nitre budú učiť v náhradných priestoroch. Z dôvodu rekonštrukcie pavilónov školy sa výučba premiestni do objektov SPP na Vodnej ulici, ktoré sa nachádzajú v susedstve školy.

Narušená statika

Vedenie školy informovalo rodičov žiakov, že vyučovanie bude pokračovať podľa rozvrhu a stravovanie bude zabezpečené v školskej jedálni. Presun z budovy SPP do areálu školy bude počas vyučovania zabezpečený cez zadnú bránu v sprievode vyučujúcich. Zmeny sa dotknú vyše 200 žiakov z celkového počtu 345 detí. Dôvodom presunu žiakov je narušená statika pavilónov.

Dohodli sa na riešení

Kritická situácia na škole si vyžiadala mimoriadne rodičovské združenie, na ktorom rodičov o ďalšom postupe mesta ako zriaďovateľa školy informoval primátor Jozef Dvonč. Ako jedno z možných riešení sa spomínal presun žiakov na inú základnú školu, kde by sa vyučovalo v dvojzmennej prevádzke. Primátor však rodičom prisľúbil iné riešenie, presťahovanie tried do náhradných priestorov. Tie našiel v nevyužívanej susednej budove SPP. „Za pomoci predsedu vlády Roberta Fica bolo toto riešenie prerokované a dohodnuté, žiaci sa budú dočasne učiť v týchto priestoroch,“ potvrdil hovorca mesta Andrej Jančovič.

Rozhodnú v marci

Ako mesto naloží s poškodenými pavilónmi základnej školy, zatiaľ nie je rozhodnuté. Technické aj finančné možnosti by malo posúdiť zastupiteľstvo, ktoré by malo rozhodnúť v marci. Podľa predbežných odhadov bude možné niektoré pavilóny spevniť a časť z nich zachrániť, niektoré časti bude treba zbúrať. Práce by mali byť hotové do začiatku nového školského roka.

V dezolátnom stave

Nevyhovujúci technický stav pavilónov Základnej školy Tulipánova je známy už niekoľko rokov. Vo februári minulého roka uskutočnilo Školské inšpekčné centrum Nitra komplexnú inšpekciu na ZŠ Tulipánova. Okrem chýbajúcej telocvične inšpektori konštatovali, že tri školské pavilóny sú v dezolátnom stave. Telocvičňu škola zatvorila už v roku 2007 pre problémy so statikou, budovu o rok neskôr zbúrali. Z rovnakého dôvodu bola odstavená administratívna budova s jedálňou, ktoré boli presťahované do nových priestorov.

Pribudne aj nová telocvičňa

V nových priestoroch sa nachádzajú aj triedy prvého stupňa základnej školy. Na výstavbu telocvične bola spracovaná nová projektová dokumentácia, spracováva sa zadanie pre verejné obstarávanie. Súťaž sa uskutoční v marci, do štyroch mesiacov by mala byť telocvičňa postavená a od nového školského roka by mala byť uvedená do prevádzky. Mesto Nitra má v rozpočte na telocvičňu vyčlenených 450 000 eur z vlastných zdrojov. Na základe výzvy Ministerstva školstva SR sa bude uchádzať aj o dotáciu, ak by ju získalo, ušetrí vlastné zdroje.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM