Jaroslav Dodok Univerzity

Zaujímavosť dňa: Univerzita chce zriadiť vedecké parky, majú byť slovenským Sillicon Valley!

V Bratislave a Trnave plánuje STU vytvoriť Univerzitné vedecké parky. Súčasťou projektu je aj zriadenie nového podnikateľského inkubátora, ktorý bude cielene vyhľadávať nové inovatívne námety pre vznik start-up a spin-off spoločností v univerzitnom prostredí.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavosť dňa: Univerzita chce zriadiť vedecké parky, majú byť slovenským Sillicon Valley!
Zdroj: Dnes24.sk

Na zriadenie Univerzitných vedeckých parkov vypísalo výzvu ministerstvo školstva v rámci Operačného programu Výskum a vývoj. Slovenská technická univerzita sa o podporu uchádza s dvoma projektmi, ktoré tesne pred Vianocami odovzdala rezortu školstva. Jeden počíta s vybudovaním parku v Bratislave, druhý v Trnave.

Univerzitné vedecké parky majú byť „slovenským Sillicon Valley“, teda miestom technologických inovácií, špičkového výskumu a nových inovatívnych spoločností.

Tešiť sa môžeme aj na špičkové laboratória

Univerzitný vedecký park STU Bratislava bude mať dve regionálne centrá. V Mlynskej doline sa bude výskum orientovať najmä na oblasť informačných a komunikačných technológií, elektrotechniky, automatizácie a riadiacich systémov, ako aj nanoelektroniky a fotoniky. V areáli Námestie slobody/Radlinského ulica zase na moderné technológie – chémiu, priemyselné biotechnológie, životné prostredie a bezpečnosť a spoľahlivosť stavieb. V projekte sa počíta s obnovou budov a zriadením špičkových laboratórií.

Univerzitný park v Trnave sa zameria na výskumné oblasti materiálového inžinierstva, iónových a plazmových technológií a automatizácie a informatizácie priemyselných procesov.

Súčasťou projektu vedeckého parku je aj zriadenie nového podnikateľského inkubátora, ktorý bude cielene vyhľadávať nové inovatívne námety pre vznik start-up a spin-off spoločností v univerzitnom prostredí. S realizáciou projektov by sa mohlo začať v roku 2013, výzva rezortu školstva počíta s ich dokončením v roku 2015.

student24/webnoviny

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM