Rôzne

Žiakov čaká náročný týždeň: Konať sa budú prijímacie skúšky na stredné školy

Žiakov základných škôl čaká po predĺženom víkende náročný týždeň. V pondelok 11. mája a vo štvrtok 14. mája sa totiž uskutočnia v stredných školách prijímacie skúšky do štvorročných a osemročných študijných programov. Na ktoré školy sa ich chce dostať najviac?

Ilustračný obrázok k článku Žiakov čaká náročný týždeň: Konať sa budú prijímacie skúšky na stredné školy
Zdroj: TASR

Prihlášky si žiaci mohli podať na dve stredné školy alebo na dva odbory vzdelávania tej istej strednej školy.

„Prieskum záujmu žiakov ukázal, že najviac z nich by sa chcelo dostať na gymnázium a stredné odborné školy. Ďalej nasledovali obchodné akadémie, stredné odborné školy obchodu a služieb a stredné zdravotnícke školy,“ priblížila hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

Podľa údajov ministerstva školstva, v aktuálnom školskom roku je v základných školách 41.904 deviatakov. Prijímačky okrem toho absolvujú aj piataci, ktorí sa hlásia na osemročné gymnáziá.

Prijímacie skúšky čakajú všetkých žiakov, ktorí si podali prihlášku na odbor s maturitou. Vo väčšine škôl sú prijímacie skúšky zo slovenského jazyka a literatúry a matematiky. „Odborné školy môžu podľa zamerania overovať vedomosti aj z iných predmetov, ako sú napríklad fyzika, chémia, prírodopis či cudzie jazyky,“ dodala.

Bez skúšok môžu školy prijať iba žiakov, ktorí v Testovaní 9 dosiahli viac ako 90-percentnú úspešnosť zo slovenčiny, resp. vyučovacieho jazyka a zároveň aj matematiky.

Prijímačky absolvujú aj žiaci, ktorí budú pôsobiť v rámci duálneho vzdelávania. „Títo uchádzači najneskôr v deň prijímacej skúšky priložia k prihláške na vzdelávanie potvrdenie zamestnávateľa o odbornom vzdelávaní a príprave v systéme duálneho vzdelávania. Ďalšie podmienky ich prijatia na štúdium sú rovnaké ako pre ostatných uchádzačov o štúdium v príslušnom odbore vzdelávania,“ dodala Dupaľová Ksenzsighová.

Výsledky prijímacích skúšok musí škola zverejniť na svojej výveske do troch dní odo dňa konania druhého termínu. „Ak žiak nebol prijatý v riadnom termíne na žiadnu strednú školu, môže si podať ešte jednu prihlášku na školu, ktorá prijíma v druhom kole,“ vysvetlila hovorkyňa rezortu školstva.

Rozhodnúť o vypísaní prípadného druhého kola musí riaditeľ školy najneskôr 6. júna a samotné prijímacie skúšky sa potom uskutočnia 16. júna.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM