Jaroslav Dodok Rôzne

Aj Slovensko je súčasťou jednej z najväčších medzinárodných sietí škôl v Európe

Účastníci tohtoročného cyklu Akadémie stredoeurópskych škôl aces – viac ako 200 žiakov a učiteľov – sa v týchto dňoch stretáva na úvodnom podujatí aces. Aces Kick off meeting prebieha v dňoch od 24. do 28. septembra 2012 v slovinskom meste Laško.

Akadémia stredoeurópskych škôl každoročne vyhlasuje súťaž partnerských školských projektov v strednej a juhovýchodnej Európe. Do aktuálneho ročníka súťaže na tému** „mediálna gramotnosť“** sa prihlásilo viac ako 400 škôl. Medzinárodná porota zložená z odborníkov v oblasti vzdelávania vybrala 44 projektov, do ktorých je zapojených 107 škôl z 15 krajín. Až na 12 projektoch participujú aj školy zo Slovenska, čo je nevídaný úspech.

Slovensko bude tiež pri tom[/color][/size]

Slovensko je súčasťou siete škôl aces od roku 2007 a slovenské základné a stredné školy sa pravidelne zapájajú do tejto súťaže. Grant na realizáciu projektov na tému mediálna gramotnosť tento rok získalo rekordných 12 škôl zo Slovenska. Doraja Eberle, členka predstavenstva Nadácie ERSTE, je nadšená rozmanitosťou tém, ktorým sa venujú jednotlivé projekty:

**„Niektoré školy budú vydávať školský časopis, pripravia vlastné vysielanie v rádiu, alebo natočia video. Iné sa rozhodli analyzovať mediálny obsah prostredníctvom prieskumu reklám a štúdia vplyvu násilia v televízii. Všetky tieto aktivity žiakov povzbudia, aby sa z nich stali kritickí a zodpovední príjemcovia, ale aj tvorcovia mediálneho obsahu.“ **

Aces – Akadémia stredoeurópskych škôl [/color][/size]

Vzdelávací program aces vznikol v roku 2006 z iniciatívy Nadácie ERSTE. Koordinátormi programu, ktorý podporujú ministerstvá školstva všetkých 15 partnerských krajín, sú neziskové organizácie Interkulturelles Zentrum (Rakúsko) a VČELÍ DOM (Slovenská republika). Jeho cieľom je umožniť a posilniť medzikultúrny dialóg a spoluprácu mladých ľudí a vytvoriť sieť na vzájomnú výmenu informácií a poznatkov.

Doteraz sa do programu aces zapojilo približne 23 000 žiakov a 3 000 učiteľov.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM