Jaroslav Dodok Rôzne

Dnes je na Slovensku štrajk: Podporujú ho aj stredoškoláci

Stredoškolská študentská únia Slovenska, občianske združenie zastrešujúce stredoškolákov na celom Slovensku, podporuje štrajk učiteľov, ktorý sa uskutoční 13. septembra 2012.

Myslíme si, že je potrebné zvýšiť ohodnotenie práce učiteľov z viacerých dôvodov a malo by to širokospektrálny pozitívny vplyv ako napríklad vyššiu satisfakciu samotných vyučujúcich, alebo zatraktívnenie učiteľskej profesii, ktorá v poslednom čase trpí odlivom pracovnej sily práve z dôvodu nízkej lukratívnosti.

**Na samotný štrajk sa však treba pozerať zo širšej perspektívy. Je to jeden z viacerých problémov, ktoré trápia slovenské školstvo. **Napriek snahám o reformáciu školského zákona sa nepodarilo dosiahnuť potrebné výsledky a ďalším krokom na ceste za kvalitnejším vzdelaním by mala byť práve analýza príčin, ktoré nám zabránili dosiahnuť uspokojivý výsledok.

[blockquote]Štraj­kuje sa na väčšine škôl Do najväčšieho štrajku škôl sa zapojí asi 90 % základných, 80 % stredných a 30 % vysokých škôl. Tieto najaktuálnejšie informácie poskytol portálu student24.sk predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy Pavel Ondek, ktorý štrajk vyhlásil, a účasť v ňom vníma pozitívne.

Odborári zo Slovenska vyhlásili jednodňový výstražný štrajk na dnes – 13. septembra. Učitelia sa zatvoria školy od 6:00 do 18:00 presne po roku od protestného stretnutia pred Úradom vlády SR. Rozhodli sa tak preto, že rokovania zástupcov zväzu s ministerstvom školstva ani za rok nepriniesli očakávané výsledky.

Od protestnej akcie očakávajú najmä zvýšenie mzdy o 10 percent. Štrajk plánujú v materských, základných, stredných aj vysokých školách, kde majú odbory 50-tisícovú členskú základňu. [/blockquote]

Stredoškolská študentská únia Slovenska (ŠUSka) je občianske združenie (o.z.), ktoré združuje študentov a študentky zo študentských samospráv na stredných školách na Slovensku.

Cieľom ŠUSky je zapojiť stredoškolských študentov a študentky do rozhodovacieho procesu ich vlastného vzdelávania, umožniť im zorganizovanie ich vlastných nápadov, podporovať ich všestranný rozvoj organizovaním rôznych aktivít a v neposlednom rade pôsobiť ako ochranca a tlmočník ich práv a záujmov.

student24/Martin Vanko foto: sita

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM