Jaroslav Dodok Kultúra

Filmová recenzia týždňa: Podfukári, dve predstavenia v jednom

Mágia to sú čary, kúzla, či ilúzie. Už dávno, tieto slová vyvolávajú, pri väšine ľudí, vzrušenie. S údivom sledovať niečo nezvyčajné a potom si lámať hlavu nad tým ako sa to vlastne stalo je nepochybne pre väčšinu z nás fascinujúce.

Ilustračný obrázok k článku Filmová recenzia týždňa: Podfukári, dve predstavenia v jednom
Foto: Jaroslav Dodok

Veď ak nerátame, sériu o Harrym Potterovi nad ktorou by sa dalo polemizovať, či tam vlastne išlo o kúzla ako také, tak si spomínam len na Dokonalý trik z roku 2006. Potom sa po filmoch takéhoto razenia, však akoby zľahla zem. Podfukári však túto tematiku znovu výborne oživujú.

Louis Leterrier, má za sebou zaujímavú režisérsku dráhu. Cez akčné filmy vo Francúzsku sa dostal k réžiu filmu Neuveriteľný Hulk a k novému spracovaniu Súboja titanov. Tie však boli prijaté skôr vlažne a tak to s týmto režisérom vyzeralo zle. Môžem však smelo povedať, že kúzlo v podobe tohto filmu, ho znovu vráti na výslnie.

Veľké prekvapenie

J. Daniel (Jesse Eisenberg) bol podobne ako Merritt (Woody Harrelson), Henley (Isla Fisher) a Jack (Dave Franco), najskôr iba sólový kúzelník. Po zvláštnej zhode udalostí a roku príprav, táto štvorica spoločne výstupila v Las Vegas, s číslom ktoré ešte nikto neurobil. Vykradnutie banky, ktorá je vzdialená tisícky kilometrov. Trik sa podaril a samozrejme polícia zakročí. Keďže však chýbajú dôkazy, je bezradná a hrdinov musí pustiť. Začne ich však prenasledovať a dúfa, že ich dolapí. Času je málo, pretože zostávajú už iba dve vystúpenia a aby toho nebolo málo, je tu ešte jeden hráč a ten z diaľky sleduje celú hru a čaká aby v pravú chvíľu vstúpil na scénu.

Podfukári, sú aspoň pre mňa, prekvapením roku. V záplave megahitov, sa na trhu objavil nenápadný film, ktorý má predpoklady na veľký úspech. Už úvodné sekvencie, ktoré divákovi predstavujú hlavnú štvoricu, musia diváka zaujať. A ani zvyšok filmu však nezaostáva, dokonca by sa dalo povedať, že latku kvality zvyšuje. Skvelo napísaný scenár dofarbuje výborná hudba.

Trik kam sa pozriete

Ako som už spomínal, po predstavení hlavnej štvorice, film začne kvalitatívne napredovať. Zvlášť ak diváka štvorica zaujme, tak po čísle v New Orleans, jej jednoducho musí fandiť. Hlavné plus, však predstavuje fakt, že je film doslova prešpikovaný skvelými trikmi a tak sa človek cíti ako na kúzelníckom predstavení a záverečná pointa film skvelo zavŕši.

Podfukári sú jednoducho, jedno veľké úspešné predstavenie, ktoré by si nemal nechať ujsť ako milovník trikov, tak samozrejme milovník dobrého filmu.

Hodnotenie v percentách: 100%.

student24/Peter Stehlík

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM