Jakub Forgács Správy

Dobré správy: Cestári budú so snehom bojovať na novej technike, aha čo všetko nakúpili!

Zastaralá technika cestárov Banskobystrického kraja dostala pred zimou nové posily. Vďaka investícii vo výške takmer 4,8 milióna eur zakúpili nové stroje, ktoré sa budú starať ako o zimnú, tak i letnú údržbu ciest.

Ilustračný obrázok k článku Dobré správy: Cestári budú so snehom bojovať na novej technike, aha čo všetko nakúpili!
Zdroj: TASR

Banskobystrická regionálna správa ciest (BBRSC) má novú techniku pre zimnú a letnú údržbu ciest vo vlastníctve Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK). Ako v pondelok pri jej odovzdaní médiám povedal generálny riaditeľ BBRSC Ján Butkovský, určite skvalitní zimnú údržbu a nestane sa to, čo vlani, že im denne pre zastaranú techniku vypadlo 10 až 12 kusov vozidiel.

Od investície očakávajú zefektívnenie činností

„Celkovo ide o investičný objem vo výške 4 770 000 eur, z toho 4 250 000 eur je z úverových zdrojov a 520 000 eur z vlastných zdrojov vytvorených našou podnikateľskou činnosťou. Čo sa týka vozidiel, sortiment je širší, predovšetkým ide o 18 kusov posypových vozidiel s vymeniteľnými nadstavbami,“ priblížil Butkovský. Vysvetlil, že sypače nepoužívajú len v zime, v lete sa prestavujú na letnú údržbu. Vozový park ďalej obnovili o šesť traktorov vyššej výkonovej rady, päť nakladačov, prepravné vozíky, recyklátory asfaltu a 270 kusov GPS, ktorými chcú vybaviť všetku vlastnú techniku.

„Očakávame, že zásadným spôsobom to bude viesť k efektívnosti činnosti, to znamená, že za tie peniaze, ktoré máme na údržbu k dispozícii, a za to, čo môžeme spraviť, očakávame podstatne lepšie výkony. Minimálne z tej časti novej techniky,“ dodal vedúci odboru hospodárskej stratégie a riadenia majetku Úradu BBSK Maroš Hrádela.

Celkovo vlastnia vyše 100 posypových mechanizmov

BBRSC má celkovo vyše 100 posypových mechanizmov. Ako Butkovský pokračoval k príprave na zimu, okolo 270 000 eur vyčlenili na opravy a vybavenie vozidiel, ktoré chcú nasadiť na zimu. Čo sa týka posypových materiálov, ročná plánovaná spotreba BBRSC predstavuje asi 50 000 ton inertného posypového materiálu a približne 20 000 ton chemického posypového materiálu. Vzhľadom na skladové zásoby, skladové možnosti a finančné zdroje sa inertným materiálom predzásobujú asi na 80 percent a chemickým na 70 percent.

Správa ciest kraja investovala do novej techniky: Pribudlo 18 sypačov aj 270 kus
11
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM