Jaroslav Dodok Rozhovor

Martin Mrva: Blogovať som začal ihneď, ako nám doma zaviedli internet

Blogovať začal keď mal trinásť rokov. Ako osemnásťročný si už mohol vyskúšať, aké je to stáť na pódiu a deliť sa o svoje myšlienky s plným obecenstvom divákov.

Ilustračný obrázok k článku Martin Mrva: Blogovať som začal ihneď, ako nám doma zaviedli internet
Foto: Jaroslav Dodok

Martin Mrva, známy aj ako Murčatkov blog či Minimalista.sk, sa zúčastnil konferencie Mexpo 2012, ktorá prebiehala piateho a šiesteho októbra v Senci. Prednášky boli určené najmä pre odborníkov zo sveta manažmentu a médií. Ani tento fakt však neodradil tohto šikovného mladíka a nádejného budúceho spisovateľa z Trnavy.

„Potešený pozvaním som svoju účasť potvrdil a ignoroval som pri tom fakt, že ak nebudem schopný odprezentovať dobrú a zaujímavú prednášku, tak riskujem verejnú potupu pred veľkým publikom.

Ako ďalej Martin hovorí: ,,Uvedomil som si to, až keď som v bledomodrej košeli stál pred obecenstvom plným profesionálov, ktorí sa pri pohľade na mňa tvárili nanajvýš kriticky. V ruke som však už držal mikrofón a nebolo odtiaľ úniku. Začal som teda rozprávať o myšlienkach minimalizmu a dal som ľuďom rady, ako môžu zjednodušiť svoju domácnosť a osobný a pracovný život používajúc princíp „Menej je viac“. Kamenné tváre v obecenstve sa na konci usmievali a venovali mi aj dlhý potlesk, vďaka čomu som vedel, že som všetko zvládol dobre.“

Začiatky Martinovho písania sa spájajú s jeho prvým blogom, ktorý zasvätil všetkým romantickým dušiam.

„Mal som trinásť rokov a bol som až po uši zaľúbený. Založil som si môj prvý blog www.laska-love.blogspot.com. Pridával som tam príbehy na zamyslenie, básne o láske a mal som tam aj populárnu rubriku LOVE poradňa, kde som radil ľuďom s problémami. Už vtedy sa mi podarilo pritiahnuť pozornosť stoviek čitateľov. Moja sláva sa však rýchlo pominula, keď som stratil prihlasovacie údaje na blog a neskôr bol pre neaktivitu vymazaný. Dnes sa nad týmto blogom už iba pousmejem. Bol to ale začiatok, vďaka ktorému som sa mohol posunúť ďalej. Odvtedy som bol aktívny na mnohých miestach na internete, píšuc vždy o tom, čo ma práve zaujímalo a napĺňalo.“ opisuje svoje začiatky Marin.

Ďalší blog vznikol v roku 2010 počas ročného študijného pobytu v Kalifornii. O svoje každodenné postrehy sa znovu rozhodol p deliť so širším okolím prostredníctvom internetu a facebooku.

„Takmer každý deň som na blog pridával články vo forme denníka, v ktorých som opisoval svoje zážitky a pocity spoza oceánu. Už po niekoľkých dňoch som si všimol, že moja fanstránka mala cez 70 fanúšikov a ich počet neustále rástol. I vďaka tomu som pokračoval v písaní a postupne som si vybudoval základňu verných čitateľov. Tí so mnou ostali i po tom, čo som sa vrátil z Kalifornie a začal som písať svoj slovenský denník." hovorí osemnásťročný bloger.

Martin momentálne študuje medzinárodné vzťahy na Ekonomickej univerzite v Bratislave. Medzi jeho najbližšie plány do budúcnosti patrí úspešné ukončenie štúdia. Potom by si rád zbalil kufre a precestoval celý svet. Takisto rozmýšľa nad cestou diplomata, šéfa vlastnej spoločnosti alebo spisovateľa.

„Chcel by som sa stať diplomatom, šéfom vlastnej spoločnosti či spisovateľom. Alebo všetky tri veci naraz. Nech už sa stanem kýmkoľvek, chcem ostať dobrým človekom a i naďalej sa budem snažiť robiť tento svet lepším.“ hovorí na záver pre Student24 Martin Mrva.

student24/Simona Benetinová

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM