Jaroslav Dodok Rôzne

Očami maturantky: Optimizmus a úsmev na tvári je polovica úspechu

Začal sa nám prvý týždeň ústnych maturitných skúšok. Pre mnohých študentov teraz prichádza možno nastresovejšie obdobie v idch doterajšom živote. Čaká ich tzv. ,,skúška dospelosti." Stala sa povinnou súčasťou ukončenia väčšiny stredných škôl.

Ilustračný obrázok k článku Očami maturantky: Optimizmus a úsmev na tvári je polovica úspechu
Foto: Jaroslav Dodok

Od 1. septembra 2012 platí zmena v hodnotení a klasifikácii maturitných skúšok, podľa nej už študenti musia napísať písomné testy nad 33%, aby celkovo zmaturovali, hoci k ústnej časti by boli pripustení.

Slávnostný príhovor aj „plyšáčiky“

Naše Gymnázium Milana Rastislava Štefánika tiež patrí medzi tie školy, ktorým dominuje maturitný týždeň. Ako študentka maturitného ročníka v stručnosti autenticky opíšem, ako to dnes vyzeralo. Najprv nám pani riaditeľka pripravila krátky program obohatený príhovormi, spomienkami a hudbou a nakoniec nás obdarovala „plyšáčikmi“ pre šťastie.

Potom sme odštartovali sériu skúšok geografiou, chémiou, slovenčinou, či angličtinou. Medzi naše najčastejšie želania patril výber správnej otázky, milí skúšajúci, aby sme si neprivodili žiadny trapas, alebo v neposlednom rade, aby bol už piatok a všetko to bolo už za nami. V nasledujúcich dňoch nás čakajú ďalšie predmety. Každého s výnimkou slovenského jazyka a angličtiny, tie, ktoré si sám zvolil. Takto to potrvá až do piatka a po úspešnom zvládnutí nás čakajú predĺžené prázdniny.

Pravdaže, ešte nesmieme zabudnúť na prijímacie skúšky na vysoké školy, ktoré niektorých podstúpia. Ale treba si udržať optimizmus a úsmev na tvári, pretože už to je polovica úspechu. A samozrejme, šťastie praje pripraveným, takže ak ste celé tie roky nezaháľali, niet sa čoho báť!

Tu je zopár zásad, ako predísť stresu, ktoré určite oceníte:

1. Na chvíľu sa zastavte! 2. Kombinujete psychickú záťaž s fyzickou- choďte si zašportovať. 3. Naučte sa pracovať s časom. 4. Nenechávajte si všetko na poslednú chvíľu. 5. Pravidelne sa stravujte. 6. Doprajte si dostatok spánku. 7. Myslite optimisticky.

student24/Monika Kusendová

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM