Jaroslav Dodok Rôzne

Pozitívna správa: Na zníženie nezamestnanosti mladých pôjdu desiatky miliárd eur

Problém s nezamestnanosťou mladých ľudí v Európe je tak veľký, že ohrozuje jej jednotu. Aj preto sa do ekonomiky vlejú desiatky miliárd eur na podporu vzniku pracovných miest pre mladých.

Ilustračný obrázok k článku Pozitívna správa: Na zníženie nezamestnanosti mladých pôjdu desiatky miliárd eur
Foto: Eva Viestová

Podľa Eurostatu v Európskej únii je nezametaný takmer každý štvrtý človek mladší ako 25 rokov. V Grécku a Španielsku je nezamestnanosť mladých takmer 60 percent. Výnimkou nie je ani Slovensko s 35 percentami.

Preto Nemecko a Francúzsko na konferencii v Paríži predstavili spoločnú iniciatívu boja na zníženie nezamestnanosti mladých v Európe s názvom New Deal for Europe. Vďaka nej na podporu mladých pôjde až takmer 70 miliárd eur ročne minimálne dva nasledujúce roky.

Riešením je podpora inovácií a malých firiem

Európska investičná banka bude poskytovať výhodné pôžičky tým, ktorí budú vytvárať pracovné miesta pre mladých. Jej prezident vyhlásil, že podporovať budú najmä inovácie a do firiem už tento rok plánujú napumpovať v až 16 miliárd eur.

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble na konferencii varoval, že "ak nevyhráme bitku s nezamestnanosťou mladých, prehráme boj o európsku jednotu. Nesmieme nechať čakať celú jednu generáciu.“

Minister financií upriamil pozornosť najmä na podporu malých firiem. Práve ony môžu vo veľkej miere znížiť nezamestnanosť mladých.

Informovali o tom hnonline.sk

Student24.sk/Kornel Kubík

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM